Hlavní obsah

Lobbování ve Sněmovně je problém, sám jsem se těžko orientoval, říká Vondráček

Novinky, Dominika Jeřábková

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) by chtěl, aby poslanci do konce volebního období prosadili zákon o lobbování a další protikorupční zákony. Na úterní tiskové konferenci, kde mluvil o potřebě udělat z této legislativy prioritu sněmovny v jejím závěrečném období, uvedl, že problém s lobbováním vidí i v dolní komoře. Poznamenal, že sám měl jako poslanecký nováček problém se mezi neznámými osobami vyznat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nově zvolený předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Článek

„Lobbují zde osoby, u kterých není známo pozadí, ani lobbistická stopa. Když přijde nový poslanec, tak vlastně neví, s kým se setkává. To vám můžu říct z vlastní zkušenosti jako člověk z Kroměříže,“ uvedl Vondráček.

Z profese lobbisty by se podle něj měla vytvořit instituce s postavením, které by se blížilo postavení advokátů a dalších právnických profesí. „Když je lobbing pozitivně vnímaný, tak je potřeba a přináší spoustu pozitivního,” dodal šéf dolní komory.

Vláda se pokusí dostat lobbisty pod kontrolu

Domácí

Na oplátku by Vondráček lobbistům přiklepnul třeba přístup do e-Klepu, systému, který zajišťuje oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy, parlamentem a Kanceláří prezidenta republiky.

Povinná registrace 

Jako zásadní označil, aby poslanci věděli, s kým jednají, koho daný člověk zastupuje a za jakou věc vůbec lobbuje. Nově by se podle něj musel každý lobbista povinně registrovat.

„Pak bychom tu měli alespoň nějakou veřejnou kontrolu, jak vůbec probíhá ten legislativní proces. V tuhle chvíli nemáme jasně daná pravidla,” připustil Vondráček na dotaz Novinek.

Dodal, že vládní návrh zákona se inspiruje zejména v zahraničí.

Do prázdnin hotovo

Vondráček by chtěl, aby protikorupční normy - jejichž projednávání podle něj zdržela i epidemie koronaviru - byly zařazeny na program jednání a pokud možno ještě v říjnu prošly prvním čtením, jinak by je poslanci v tomto volebním období už nemuseli stihnout schválit. Před tím chce šéf Sněmovny oslovit spolu s ministerstvem spravedlnosti sněmovní kluby a na základě jejich názorů připravit „komplexní pozměňovací návrh”.

„První čtení bychom rádi stihli na říjnové schůzi, druhé čtení během ledna a února a třetí před prázdninami, protože musím počítat se Senátem,” doplnil Vondráček.

Spolu se zákonem o lobbingu zmínil Vondráček jako prority i zákon o soudech a soudcích a zákon o řízení ve věcech soudců a státních zástupců.

Poukázal při tom na zprávu protikorupční skupiny Rady Evropy (GRECO), podle níž bylo Česko loni poslední ze 42 hodnocených zemí v plnění doporučení GRECO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám