Hlavní obsah

Lipavský: Rozhodně nejsem slabým ministrem zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) odmítl, že by byl slabým členem vlády, jak při nominačních pohovorech naznačil prezident Miloš Zeman. V neděli to řekl České televizi. Lipavský současně uvedl, že požádal velvyslance ČR v Pekingu, ať se zdrží dalších výroků, jaké pronesl ohledně podpory olympiády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Jan Lipavský při návštěvě svého rakouského protějšku Alexandera Schallenberga

Článek

„Obratem jsem mu telefonoval a požádal jsem ho, aby se zdržel dalších výroků v tomto smyslu. Vyříkali jsme si to,“ řekl Lipavský v Otázkách Václava Moravce. Reagoval tak na kauzu, kdy český velvyslanec v Pekingu tlumočil čínskému režimu podporu olympiády s argumentem, že ho o to požádal prezident Miloš Zeman.

Na explicitní dotaz moderátora, zda zahraniční politiku Česka řídí on jako ministr zahraničí, nebo prezident, Lipavský stručně odvětil: „Za zahraniční politiku odpovídá vláda a nejvyšší hlavou navenek je prezident.”

Český velvyslanec v Číně podpořil olympiádu v Pekingu, odvolával se na Zemana

Zahraniční

Místopředsedkyni Evropského parlamentu Ditu Charanzovou (za ANO) jeho odpověď zaskočila.

„Programové prohlášení mě potěšilo v tom, že se hlásí k pokračování ‚prohavelské‘ zahraniční politiky, ale musím říct, že tady z této debaty jsem trochu zmatená,“ řekla s dovětkem, že by vláda měla tento slib začít naplňovat. Navrhla, aby kabinet Petra Fialy například jasně deklaroval, že na olympiádu do Číny nepojede.

Nejsem slabým ministrem, řekl

Lipavský se v neděli také vyjádřil ke svým dřívějším výrokům ohledně možného zrušení některých nominací na post nových velvyslanců.

Kandidát na šéfa zahraničí Lipavský: Vojtěch velvyslancem být nemá

Domácí

V listopadu, tedy ještě z pozice opozičního politika, Deníku N sdělil, že by se Adam Vojtěch (za ANO) neměl stát velvyslancem ve Finsku. Výhrady vyjádřil také k vyslání zástupce ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Petra Pirunčíka na Ukrajinu. Obě nominace schválila vláda Andreje Babiše (ANO).

Já nevím, jaká je daň za moje jmenování, protože jsem nebyl u těch jednání pana premiéra s panem prezidentem.
Jan Lipavský (Piráti), ministr zahraničí

Po uvedení do funkce ministra ale Lipavský otočil. „Nejsem rozhodně slabým ministrem zahraničí, tak to neinterpretujte. Pracuji v nějakém prostředí a nastupující vláda vyslala poměrně jasný signál, že na ty minulé nominace se sahat nebude, a já se tedy soustředím primárně na to, aby ty nové nominace nepodléhaly politickým tlakům,“ hájil se v neděli.

Odmítl, že by musel ze svého názoru ustoupit kvůli údajným dohodám Fialy se Zemanem. „Já nevím, jaká je daň za moje jmenování, protože jsem nebyl u těch jednání pana premiéra s panem prezidentem,” řekl.

Jurečka k Zemanovu ústupu: Nic hlubšího za tím není, ani výměna, ani dohoda

Domácí

Na dotaz, zda dostal pokyn nerušit nominace Babišova kabinetu přímo od premiéra Fialy, Lipavský odpověděl: „Možná to neřekl takto explicitně, každopádně jsme k tomu dospěli v rámci našich vzájemných debat.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám