Hlavní obsah

Kandidát na šéfa zahraničí Lipavský: Vojtěch velvyslancem být nemá

Kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský (piráti) se domnívá, že dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) by se neměl stát velvyslancem ve Finsku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Lipavský Deníku N řekl, že výhrady má i k vyslání zástupce ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Petra Pirunčíka na Ukrajinu. Obě nominace letos schválila vláda Andreje Babiše (ANO).

„Rozumím tomu, když velmi seniorní politik odchází dále pracovat ve prospěch státu do diplomatické pozice. Nedomnívám se, že někteří nominanti z politických kruhů toto kritérium nyní splňují. Nedomnívám se, že by Adam Vojtěch měl být velvyslancem ve Finsku,“ řekl Lipavský pro Deník N.

Kulhánek: Rozhodnutí o kanceláři běloruské opozice v Praze nechám na další vládě

Domácí

Vojtěch se měl do diplomatických služeb přesunout už začátkem listopadu, premiér Babiš ale jeho přechod odložil s tím, že musí zůstat ve vládě až do jmenování nového kabinetu.

Jmenování Vojtěcha velvyslancem však už podepsal prezident Miloš Zeman a je tu i agrément, tedy diplomatický souhlas, finské strany. Takže prezident by musel své rozhodnutí změnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám