Hlavní obsah

Lipavský: Nemám informaci, že by Zeman nechtěl zrovna mě

Kandidát Pirátů na šéfa české diplomacie Jan Lipavský odmítl, že právě on je „problémovým“ kandidátem, jehož ministerské angažmá plánuje prezident Miloš Zeman vetovat. Jeho nominace na ministra zahraničí podle něj trvá. Ve čtvrtek to sdělil Novinkám.

Foto: Česká pirátská strana

Jan Lipavský (Piráti)

Článek

„Nemám informaci, že bych byl tím sporným kandidátem já. Nebudu o tom tedy spekulovat. Má nominace na ministra zahraničí za Piráty trvá, mé názory a postoje jsou dlouhodobě známé. V této věci nebudu do schůzky s panem prezidentem nic více komentovat,“ uvedl pro Novinky.

Zeman: Jednoho ministra Fialovi nejmenuji

Domácí

Zeman ve středečním rozhovoru pro Novu řekl, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra nově vznikající vlády Petra Fialy (ODS). Jméno neuvedl, kandidáta ale osobně nezná.

Aby nemusel vetovat celou vládu, Fialovi navrhne, aby dotčený úřad řídil nebo řízením pověřil jiného člena vlády. U několika kandidátů na ministry má podezření, že resortu nerozumí, jejich vetování ale neplánuje.

Fiala představil novou vládu. Zeman má problém s Lipavským

Domácí

Od počátku se mluví o tom, že háček představuje právě Lipavský. Do sporu se však Zeman v minulosti dostal také s někdejším rektorem Masarykovy univerzity a nynějším kandidátem na ministra pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem (za STAN), který před sněmovními volbami v roce 2013 odmítl vystoupení hlavy státu v prostorách kampusu.

Jde o Izrael

Lipavský nyní odmítl odpovědět, zda si připouští, že je pro Zemana problém jeho odmítavý postoj stěhování české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma.

„Zřízení velvyslanectví v Jeruzalémě jako takového by bylo v rozporu s mezinárodním právem i společným postojem EU,“ řekl před časem serveru Lidovky.

Richterová: Někteří kandidáti SPOLU na ministry jsou nepřijatelní

Domácí

Zeman naopak krok jako podporovatel Státu Izrael dlouhodobě prosazuje.

V roce 2018 Zeman odmítl na post šéfa diplomacie jmenovat kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho zřejmě právě i kvůli jeho nedostatečné podpoře Izraele.

Fiala: Neuvažuji o změnách

Fiala na nominacích trvá. „Panu prezidentovi jsem představil návrh ministrů, který vychází z koaliční dohody. Tento návrh považuji za kvalitní a neuvažuji o tom, že bych ho nějak měnil,“ sdělil Novinkám.

„Pan prezident se chce sejít se všemi kandidáty na ministry, než bude jmenovat celou vládu,“ připomněl schůzky, které Zeman prostřednictvím Hradu avizoval na období poté, co jmenuje v pátek 26. listopadu Fialu premiérem.

Reklama

Výběr článků

Načítám