Hlavní obsah

Lídr ANO vede nejlepší VŠ, chlubí se Babiš a sklízí kritiku

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze zatahování politiky na akademickou půdu viní někteří politici ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten se totiž o víkendu na sociálních sítích pochlubil, že rektor nejlepší technické univerzity ve východní Evropě Ivo Vondrák je lídrem ANO pro krajské volby 2016 v Moravskoslezském kraji.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivo Vondrák na snímku z června 2013, kdy byl pozván Jiřím Rusnokem na jednání o tehdy sestavované vládě ČR.

Článek

„Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava byla vyhlášena Times Higher Education World University Rankings nejlepší technickou univerzitou ČR i celé východní Evropy. Její rektor Ivo Vondrák kandiduje za ANO na hejtmana Moravskoslezského kraje,“ napsal Babiš v neděli na Facebooku. VŠB v celosvětovém žebříčku skončila na 301. až 350. místě.

Do Babiše, Vondráka i akademiků v Ostravě se vzápětí obul například předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Hašek: Škola ho do voleb nevysílá

„Ozvou se ostravští akademici proti zneužití výsledku jejich práce k prezentaci ANO? Technické univerzitě Ostrava patří gratulace k úspěchu, ovšem ten je výsledkem práce celé akademické obce, nejen rektora, který se ke kandidatuře za Babišovo hnutí rozhodl jako soukromá osoba, do voleb ho nevysílá akademický senát ani správní rada univerzity,“ řekl Hašek.

Školství má vzdělávat, ale nemůže být žebříčkem k dosažení politické funkce
Pavol Lukša

To, že ministr financí využil ocenění univerzity k předvolební kampani, se nelíbí ani místopředsedovi TOP 09 Pavolu Lukšovi.

„To, jaké ocenění univerzita dostala, není se vší pravděpodobností zásluhou pouze Ivo Vondráka. Podíl na úspěšnosti školy mají i všichni ostatní profesoři a je to především práce celé této univerzity. Rozhodně svých úspěchů nedosáhla zásluhou pouze jednoho člověka,“ uvedl.

„Měli bychom si dát pozor na to, že školství má děti, studenty a případně dospělé vzdělávat, ale rozhodně nemůže být žebříčkem k dosažení politické funkce ani propagací budoucího politika, a to hlavně proto, že školství musí zůstat apolitické. Poplatnost politickému režimu ve školství jsme si už jednou zažili,“ vzkázal Lukša Babišovi.

Nadšen není ani sám Vondrák

Samotný Vondrák není z toho, co udělal šéf hnutí, nadšený. „O tweetu pana Babiše jsem se dozvěděl až z médií. Úspěch naší univerzity v mezinárodním žebříčku je zásluhou několikaletého úsilí všech pracovníků Vysoké školy báňské a nechtěl bych, aby byl spojován s mou kandidaturou,“ sdělil rektor Právu.

Předsedkyně Akademického senátu VŠB-TUO Lenka Jurčíková uvedla: „Dle mého názoru jsou sociální sítě natolik otevřené veřejnosti, že nikdo nemůže zodpovídat za jakákoli cizí vyjádření.“

Reklama

Výběr článků

Načítám