Hlavní obsah

LIDEM chce do vedení Sněmovny, shání dva poslance

– Praha
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Nová strana LIDEM shání dva poslance, aby mohla založit svůj vlastní klub. Může je získat buď z ostatních stran, nebo z řad těch, kteří již své strany opustili. Do středu zájmu se opět dostávají dva poslanci – Milan Šťovíček z Věcí veřejných a nezařazený Michal Doktor (dříve ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake ve Sněmovně

Článek

Motivací není jen dosáhnout na lepší materiální zázemí pro svou činnost v rámci Sněmovny, ale také získat možnost navrhnout svého zástupce na místopředsedu komory.

S ambicí získat poslance se netají šéfka nové strany vicepremiérka Karolína Peake, která je přesvědčená, že tento post by měla obsadit koalice. „Neříkám, že místo má připadnout politické straně LIDEM, ale mělo by připadnout třetímu koaličnímu poslaneckému klubu,“ řekla Právu. Třetí koaliční klub však zatím neexistuje. „V každém případě ambici sestavit poslanecký klub, tedy mít aspoň deset poslanců mám,“ dodala.

Po volbách vzniklo čtyřčlenné vedení Sněmovny, ze kterého už zůstali jen dva, předsedkyně Miroslava Němcová (ODS) a místopředseda za soc. dem. Lubomír Zaorálek.

Zatímco o to, že by na uvolněné křeslo ve vedení Sněmovny po Vlastě Parkanové (TOP 09) měla mít nárok její strana, se spor nevede, ve hře je případný čtvrtý post, který zůstal volný po Kateřině Klasnové (VV). Zatím se však většina klubů kloní k tomu, aby se obsadil jen post po Parkanové.

Na rozhodnutí je podle všech čas až do září, kdy se počítá s delšími schůzemi, při nichž by bylo obtížné, aby se v řízení schůzí střídali pouze Němcová se Zaorálkem.

„Je neudržitelné, aby vedení Sněmovny bylo dvoučlenné, ale máme před sebou dlouhé období, že to nemusíme řešit hned,“ soudí premiér Petr Nečas (ODS). Podle něho o možném zvolení zástupce LIDEM do vedení komory lze mluvit, až budou mít vlastní klub.

Čí je Šťovíček?

Peake na otázky, v jakých vodách loví pro svůj klub, odpovídá vyhýbavě. „Od začátku jsem říkala, že klub nerovná se nová politická strana, ale že někteří členové budou pravděpodobně i členy nové strany. Poslanecký klub, pokud by vznikl, tak by vznikl z nezávislých poslanců. Jak jsem jednala dřív o možnosti vzniku klubu s jinými poslanci, tak samozřejmě o tom jednám dál,“ prozradila.

S kým ale odmítla říci a neprozradila ani, zda již byla úspěšná. „Samozřejmě že jednám s možnými lidmi, kteří by do klubu měli zájem vstoupit,“ řekla.

Bez komentáře nechala otázku, zda oslovila Milana Šťovíčka, který sice zůstal v klubu VV, ale podpořil vládu při hlasování o důvěře. Šťovíček řekl Právu, že zatím s ním nikdo nejednal. Zda by přešel, kdyby nabídku dostal, odpověděl stručně: „Můj názor znají od začátku, a neměním ho.“

Když vznikla platforma Peake, prohlásil, že nechce klub VV štěpit a důležitá je pro něj podpora vládního programu především v prolomení těžebních limitů.

Další véčkař, který podpořil vládu, Miroslav Petráň má jasno: „Nikdo se mnou nejednal a nikam bych nešel.“ Stejně reagoval i jeho stranický kolega Otto Chaloupka, o kterém se v době štěpení VV také mluvilo jako o možném kandidátovi na odchod k Peake.

Klasnová, která řídí klub VV, se odchodu svých členů neobává: „Myslím, že to nebude mít Peake snadné,“ řekla Právu.

TOP 09 má čtyři jména

Klub TOP 09 a Starostů již vybral čtyři možné kandidáty na post po Parkanové: Jiří Oliva, Jan Husák, Jiří Skalický a Jan Smutný. Podle šéfa klubu Petra Gazdíka ale počítají především s tím, že trestní stíhání Parkanové do září bude ukončeno a ona se jako očištěná do své funkce vrátí.

Debata o případném obsazení dalšího místopředsedy může být těžká. Zatímco komunisté a soc. dem. chtějí prosadit, aby se do obsazování postů ve Sněmovně vrátil princip poměrného zastoupení, kdy o přidělení funkcí rozhoduje síla poslaneckých klubů, koalice o zástupci KSČM ve vedení komory neuvažuje.

Šéf klubu ČSSD Jeroným Tejc tvrdí, že dostane-li „strana založená na přeběhlících“ funkci místopředsedy na úkor opozice, pak se to může odrazit při rozdělování funkcí v dalším volebním období.

VV by vyměnily svůj nárok na místopředsedu za přerozdělení členů výborů tak, aby získaly zastoupení tam, kde o ně přišly oddělením LIDEM. Na to neslyší Peake. „Není to na pořadu dne, žádali nás o to, nepovažujeme za nutné něco měnit na tom, jak jsou výbory rozděleny. Zatím nic takového neplánujeme,“ řekla Právu.

Podle místopředsedy klubu ODS Marka Bendy se budou muset VV a LIDEM dohodnout na tom, komu případně čtvrtý post ve vedení komory připadne. „Když se nedohodnou, pak je tu možnost, že by se to místo nabídlo soc. dem., která má nejsilnější klub,“ řekl Právu. Připustil také, že by ODS mohla pomoci LIDEM a navrhnout jejich zástupce na tento post. Jednací řád spojení klubů pro volby funkcionářů umožňuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám