Hlavní obsah

Lidé v Praze demonstrovali proti rasovému násilí a diskriminaci

Novinky, jas, los
Aktualizováno

V Praze se v sobotu demonstrovali proti policejnímu a rasovému násilí v USA. Protesty se po smrti George Floyda rozšířily z USA do zemí po celém světě včetně ČR.

Záznam: Pražská demonstrace proti policejnímu a rasovému násilí v USAVideo: ČTK

 
Článek

Akci svolalo neformální sdružení amerických občanů žijících v Praze, Mladí zelení, Kolektiv 115, Socialistická Solidarita, Food not Bombs Praha, Prázdné trůny, feministická skupina CLARA či SdruŽeny.

Jan Májíček - spoluorganizátor demonstraceVideo: Novinky

Demonstranti se sešli na Klárově, odkud po projevech vyraili přes Malostranské náměstí na Tržiště k sídlu americké ambasády.

Tisíce lidí vyšly v evropských městech včetně Prahy demonstrovat proti rasismu

Evropa

„Chceme vyjádřit naši solidaritu s americkými protesty i se všemi oběťmi policejního násilí, včetně 75letého muže, kterého v Buffalu srazili policisté bezdůvodně k zemi, kde začal krvácet z hlavy,” uvedli organizátoři.

Celá demonstrace se však nesla v duchu nejen protestu proti rasismu vůči černochům, ale i vůči dalším menšinám. Jedním z mluvčích byl i romský aktivista, který popisoval diskriminaci, se kterou se v životě setkal. Účastníci zdůrazňovali také další podoby nespravedlnosti například na sociálně slabších, vyloučených, chudých.

Foto: Novinky

Nemohu dýchat, poslední slova Afroameričana George Floyda se stala jedním z hesel současné vlny demonstrací proti rasismu po celém světě.

Demonstranti byli podle reportérky Novinek přímo na místě až na pár výjimek mladí lidé do třiceti let. Z publika se ozývala čeština, angličtina, španělština. Organizátoři se pro velkou účast cizinců rozhodli jednotlivá vyjádření překládat i do angličtiny.

Policista při protestech za Floyda srazil seniora, ten už nevstal

Amerika

Kolem druhé hodiny do Prahy dorazil silný déšť a bouřky. Přesto několik desítek lidí zůstávalo u pódia a poslouchalo jednotlivé řečníky, většina demonstrujících se ale schovala pod nejbližšími stromy a poslouchala zpovzdálí. Po několika oficiálních řečnících dostali možnost promluvit i lidé z publika, kdokoliv se mohl ujmout mikrofonu s vyjádřit svůj názor.

Foto: Novinky

Úroveň podmínek pro vstup do americké policie kritizuje účastnice s provizorním transparentem, který hlásá: V Americe zabere certifikace kadeřnice 3,5x více hodin než je tomu u policisty.

„Já bych si přál, aby lidé začali veřejně vystupovat proti projevům rasismu. A myslím si, že tohle je příležitost začít konečně něco dělat,” svěřil Novinkám jeden z českých demonstrantů Jakub Tesař a přidal i svůj pohled na současné demonstrace v Americe: „V americké společnosti už bylo hodně frustrace a tohle bylo jako rozbuška. Lidé už jsou naštvaní. Policie nemůže jen tak někoho zabít. Nemůže zabít člověka, který je na ulici a je podezřelý z toho, že zaplatil padělanou bankovkou. I kdyby to byl sebehorší člověk. A že to byl shodou okolností Afroameričan, tak to prostě lidi navztekalo, protože je to už jejich každodenní realitou”.

Protestní akce se v sobotu sešly i v Londýně, Paříži, Berlíně a dalších městech. V Praze proběhla podobná demonstrace i minulý víkend.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám