Hlavní obsah

Lidé u Hluboké si zvykají žít v ochranném pásmu

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj vydala v pondělí nařízení, kterým stanoví ochranná pásma kolem místa nálezu labutě, která pravděpodobně uhynula na ptačí chřipku. Jak se uvnitř takových zón žije těm, kdo ptáky chovají?

Článek

"Zatím mám své slepice ve volném výběhu stejně jako dřív. Když mi někdo nařídí, abych je spočítal a nahlásil, tak je spočítám a nahlásím. Když mi někdo nařídí, abych je zavřel pod střechu, půjdou pod střechu. Když mi někdo nařídí, abych je zlikvidoval, tak je zlikviduji. Co jiného bych mohl dělat."

Těmito větami shrnul v úterý Václav Zabilka z Hosína náladu malochovatelů drůbeže v obcích, které patří do tříkilometrového pásma ochrany před šířením nákazy ptačí chřipky. Ostatně, nic jiného jim nezbývá. Za neuposlechnutí příkazu veterinářů hrozí až 50 tisíc korun pokuty. V nejpřísněji sledovaném pásmu žije celkem zhruba pět tisíc lidí.

"Doufám, že když nám hrozí pokutou, dostaneme v případě nutné likvidace drůbeže alespoň nějakou náhradu. Doufám, že i proto se budou slepice počítat," poznamenal další z obyvatel Hosína Miroslav Fikota.

Na komplikace jsou připraveni i obyvatelé 37 obcí v desetikilometrovém okruhu od místa nálezu. Pásmo dozoru se už dotýká více než 70 tisíc lidí, zejména proto , že obsahuje velkou část Českých Budějovic. "Loni jsem si pořídila deset mladých slepiček. Mají uzavřený výběh, takže se nákazy nebojím. Kdybych je ale byla nucena zlikvidovat, smířila bych se s tím," svěřila se Právu také Alena Schönbeková z Vitína.

O likvidaci chovů ale rozhodně nechtějí nic slyšet velkochovatelé drůbeže. V tříkilometrovém pásmu jsou dva. Společnosti Drůbež Hluboká a Lesy Hluboká. Obě firmy ale splňují nařízení Evropské komise, podle něhož musí být drůbež v této oblasti chována pouze v krytých výbězích. "V krytých voliérách máme nyní přibližně 1600 bažantů a 600 kachen. S předstihem jsme realizovali veškerá doporučená opatření, jako je například uskladnění krmiva tak, aby se k němu nedostali volně žijící ptáci. Nyní připravujeme také umístění dezinfekčních rohoží u vstupu do areálu. Rohože máme již objednané. Musíme se domluvit s veterináři, jaké to má mít rozměry, jaký roztok a v jaké koncentraci použít," řekl vedoucí střediska myslivosti Lesů Hluboká Břetislav Uchytil.

Vzhled bažantnice jasně vypovídá o to, že žádné hygienické předpisy chovatelé nepodceňují. Chodby spojující kryté části voliér svítí čistotou. Nikdo ze zaměstnanců si ani na chvíli nechce připustit možnost, že by desítky moderních výběhů mohly kvůli ptačí chřipce osiřet. "Děláme všechno, co můžeme. Každý krok je projednán s veterináři. Obavy z toho, že bych kvůli zániku chovu mohla přijít o práci, ale jen tak za hlavu hodit neumím," konstatovala Jitka Išková z bažantnice nedaleko hlubocké zoologické zahrady.

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku je první případ ptačí chřipky

Česká republika má pravděpodobně první případ ptačí chřipky. Podle zdroje Novinek se virus objevil u labutě uhynulé v Hluboké nad Vltavou. Zatím ale není...

Starosta Hluboké: Hlavně žádnou paniku

Hlavně žádnou paniku. Jsme v neustálém kontaktu s veterináři, hygieniky i s Bezpečnostní radou Jihočeského kraje. Pokud to bude nutné, víme, co máme dělat....

Výběr článků

Načítám