Hlavní obsah

Lidé si prohlíželi Kramářovu vilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rezidence premiéra v pražské Kramářově vile a budovy obou komor parlamentu byly v pátek otevřeny veřejnosti při příležitosti státního svátku, který připomíná vznik Československé republiky.

Článek

Do Kramářovy vily měli v posledních letech přístup hlavně účastníci politických jednání s premiérem. Úřad vlády dosud o státním svátku zpřístupňoval hlavně své sídlo - nedalekou Strakovu akademii.

Součástí prohlídky vily u Chotkových sadů byl odborný výklad o její historii a jejím prvním majiteli Karlu Kramářovi. První československý premiér ji na staré baště nechal vybudovat na začátku minulého století. Za první republiky se vile říkalo vzdorohrad - kvůli napjatým vztahům Kramáře a prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

V zahradách je otevřeno i večer

Zájemci o prohlídku parlamentních paláců si mohli projít sídla Poslanecké sněmovny a Senátu. I zde průvodci seznámili návštěvníky s historií a architektonickými zajímavostmi těchto budov.

Lidé se budou moci až do pozdních večerních hodin procházet při slavnostním osvětlení Valdštejnskou zahradou v areálu Senátu a zahradami pod Hradem, které tvoří Ledeburská, Malá a Velká Pállfyovská, Kolowratská a Malá Fürstenberská zahrada. Budou otevřeny až do 22:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám