Hlavní obsah

Lidé se rozloučili s dvojicí padlých vojáků

Právo, Novinky, ČTK, Vladislav Prouza
Aktualizováno

V Hradci Králové a v Týništi nad Orlicí se v pátek uskutečnila poslední rozloučení s desátníky Janem Šenkýřem a Liborem Ligačem, kteří zahynuli minulý týden v Afghánistánu po útoku sebevražedného atentátníka. Oba byli in memoriam povýšeni do hodnosti štábního praporčíka.

V Hradci Králové se rozloučili s dalším z padlých vojákůVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Šenkýřova pohřbu v Hradci Králové se vedle rodiny a přátel účastnila i čestná jednotka, vojenská hudba a vojenský kaplan. Byly rovněž vypáleny čestné salvy. S padlým vojáke se přišel rozloučit také náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Hlas války s příchutí smrti připomněl trojitý přelet bitevního vrtulníku Mi 24 nad hlavami tisícovky účastníku obřadů se všemi vojenskými poctami. „Překvapilo mne, kolik obyčejných lidí se přišlo s vojáky rozloučit,“ prohlásil náčelník generálního štábu Armády České republiky Petr Pavel, podle něhož to možná svědčí o posunu společnosti k často opomíjeným abstraktním hodnotám slušnosti a cti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Honzu a celou jeho rodinu, což vlastně byla i moje rodina, jsem znal devět let. Takového kamaráda už nenajdu,“ vzkázal příteli kolega ze 43. výsadkového praporu v Chrudimi Tomáš Jeníček. Smrt na bojišti u afghánské základny Bagrám podle něj nebyla zbytečná. „Pokračoval v tom, co vojáci před ním začali. Byl výborný voják. Bavilo ho to. Navíc dělal všechno pro svoji rodinu,“ podotkl Jeníček.

Foto: David Taneček, ČTK

Stovky lidí se přišly v Hradci Králové rozloučit s desátníkem Janem Šenkýřem, jedním z pěti českých vojáků, které minulý týden zabil sebevražedný atentátník v Afghánistánu.

„Smutné je, že příští týden jsme tady opět na pohřbu poslední afghánské oběti,“ pronesli senátoři z branně-bezpečnostního výboru Přemysl Sobotka (ODS) a Vladimír Dryml (nezařazený).

S rizikem počítá každý, shodli se kolegové

„Musel jsem přijít. Vždyť patřím k jedněm z prvních příslušníků po druhé světové válce vzniklého československého výsadkového vojska,“ pronesl nad katafalkem 90letý Bohumil Škop a ukázal na červený baret na hlavě. „Ten mne zavazuje,“ dodal.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Čestná jednotka na počest mrtvého vojáka

Smrt kolegy a kamaráda odhodlání výsadkářů sloužit v zahraničních bojových misích neochromila. „Každý, kdo jde na podobnou misi, musí počítat s možným podobným koncem. Po této zkušenosti si ale budeme dávat mnohem větší pozor, minimálně na věci, které můžeme sami ovlivnit,“ shodli se přítomní výsadkáři.

Devětatřicetiletý Jan Šenkýř byl po absolvování přípravné služby v roce 2006 zařazen na pozici řidiče jednotek u tehdejší 14. brigády logistické podpory a následně u 13. dělostřelecké brigády. K 43. výsadkovému praporu do Chrudimi byl přeložen v dubnu 2011. V zahraniční misi byl poprvé.

Foto: David Taneček, ČTK

Náčelník Generálního štábu Petr Pavel na pohřbu desátníka Jana Šenkýře

Rozloučení s Ligačem se konalo na přání rodiny bez účasti médií. I on byl pohřben s vojenskými poctami za účasti generála Pavla.

Foto: David Taneček, ČTK

Stovky lidí se rozloučily v Týništi nad Orlicí s desátníkem Liborem Ligačem.

"Známe se už od základní školy, přes učňák, přes práci v armádě. Byl to rovný kolega, na kterého byl vždy spoleh, vždy dovedl pomoct. Byla to nedílná součást našeho týmu, bude nám všem velice chybět," řekl novinářům jeho kamarád desátník Milan Klívar. S Ligačem sloužil v 43. výsadkovém praporu v Chrudimi několik let.

Kvůli útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu 8. července zemřelo pět českých vojáků. Již ve čtvrtek byl v Chomutově pohřben rotmistr David Beneš. [celá zpráva]

Foto: David Taneček, ČTK

Stovky lidí se přišly v Hradci Králové rozloučit s desátníkem Janem Šenkýřem.

Četař Ivo Klusák bude pohřben 21. července v Jičíně. Termín a místo pohřbu Jaroslava Lieskovana, který zemřel v pondělí po převozu do Česka, zatím nebyly oznámeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám