Hlavní obsah

Lidé ruší termíny očkování, nakazili se covidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varianta omikron nabírá v Česku na síle a nevyhýbá se ani těm, kteří už měli rezervovaný termín vakcinace. Přibývá proto telefonátů, kdy se lidé snaží dohodnutý termín zrušit.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Už po Vánocích lidé volali s tím, že onemocněli, je jim špatně, a rušili termíny. Anebo teď volají kvůli testování ve firmách, že sice nemají příznaky, ale vyšel jim pozitivní test. V takovém případě termín rušíme,“ přiblížila Právu praktická lékařka z Českolipska Irena Moravíková.

Velmi rychle se nyní nákaza šíří v hlavním městě a ve středních Čechách. Vysoký počet nově potvrzených případů je také na Vsetínsku.

ON-LINE: Přibylo 29 673 nakažených, výrazně klesl počet vážných případů

Domácí

„Od minulého týdne máme zvýšený počet telefonických dotazů. Volají nám přihlášení k očkování, že jsou nachlazení, nemocní s respirační chorobou, mají pozitivní antigenní či PCR test,“ popsala Právu mluvčí tamní nemocnice Lenka Plačková.

Jak si sjednat nový termín

Pokud je člověk registrován na očkování v některém z vakcinačních center, měl by tam zavolat a rezervovaný termín zrušit. Možné je rovněž zavolat na linku 1221, kde k tomu mají také oprávnění. Anebo nedělat nic, termín propadne.

Pak ale bude nutné registrovat se časem do centra znova. Pokud však nemocnice mají systém mírně upraven, stačí nová rezervace termínu. Když se lidé očkují u praktika, dohodnou se s ním přímo na náhradním termínu.

Dušek: Nově nakažených může být i 100 000 denně

Domácí

Při potvrzeném covidu, nebo i podezření na něj, by lidé měli plánované očkování odložit. Doporučují to vakcinologové i další lékaři. Už se ale tolik neshodují na délce odkladu. Potřeba je také individuální přístup.

Vakcinologové radí po karanténě neotálet, někteří praktičtí lékaři naopak doporučují ponechat odstup asi tří měsíců. Ani v jednom případě ale lidem nehrozí, že by jim očkování mohlo ublížit.

Když jste nemocní, počkejme, až si udělá tělo zase normální stav, aby dobře zareagovalo na očkování
lékařka Irena Moravíková

Jednoznačná shoda je, že lidé s potvrzeným covidem by se v době nemoci očkovat neměli. Platí to nejen pro covid, ale i jiné akutní infekční nemoci, často doprovázené horečkou. Po­dle lékařů mohou hrozit déletrvající a silnější nežádoucí reakce.

Po odeznění covidu ale Česká vakcinologická společnost společně s ministerstvem zdravotnictví radí dlouho nečekat. Na rozdíl od některých jiných lékařů doporučují očkování hned po skončení karantény a izolace.

Svůj postoj opírají o to, že riziko nakažení se covidem je při omikronu vyšší než riziko nežádoucích účinků. Připouštějí však, že očkování mohou pacienti s nízkým rizikem vážného průběhu odložit, a to o tři až šest měsíců po nemoci.

S přeočkováním není důvod otálet

„Vždycky je dobře to konzultovat s lékařem, kvůli indivi­duálním důvodům. V principu ale není důvod na něco čekat. Omikron, jak vidíme v okolních státech, je velmi nakažlivý a šíří se i mezi těmi, kteří mají dvě dávky,“ uvedl nedávno molekulární genetik Jan Pačes.

Přeočkování klidně už měsíc po covidu by doporučil, byť poměrně dobře jsou chráněni i lidé se dvěma dávkami, kteří k tomu covid prodělali, dodal.

„Jediné, co se může stát, když jste prodělali onemocnění nedávno anebo máte dvě dávky, že máte protilátek dost a ta třetí už vám třeba příliš nepomůže, ale rozhodně vám ne­uškodí. V naprosté většině případů ale pomůže hodně zásadně,“ vysvětlil Pačes.

Nakažených dětí ve světě rekordně přibývá

Koronavirus

S tím souhlasí i praktická lékařka Moravíková. Pokud ale pacienti covid skutečně prodělali, doporučuje jim s očkováním počkat.

„Záleží na tom, jestli mají příznaky, nebo ne. Pak hledáme termín minimálně s odstupem tří měsíců. Vždycky lidem říkám: když jste nemocní, počkejme, až si udělá tělo zase normální stav, aby dobře zareagovalo na očkování,“ vysvětlila lékařka s tím, že je potřeba vyhodnotit situaci také individuálně.

Zohlednit je třeba věk pacienta, jeho zdravotní stav i průběh covidu.

V případě, že mají lidé podezření na covid a potvrzovací PCR test jim vyjde negativní, je naopak snaha najít náhradní termín vakcinace co nejdříve.

„Domluvíme se na náhradním termínu, který naplánujeme třeba za týden nebo dva. Podle toho, jak vypadá situace,“ dodala lékařka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám