Hlavní obsah

Lidé postižení povodní dostanou od neziskovek 60 miliónů korun

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Neziskové organizace v příštích měsících přerozdělí 60 miliónů korun 2500 rodinám zasaženým povodněmi.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Likvidace škod v Hoříně

Článek

Humanitární organizace ADRA už má jasno, kam půjdou peníze, které na svém kontě nasbírala. „ADRA dosud vybrala 12,3 miliónu korun, z toho 1 313 000 prostřednictvím DMS. Do 40 obcí už směřovala materiální pomoc ve výši 1,8 miliónu korun. Naše organizace podpoří minimálně 500 rodin v jižních Čechách, na Litoměřicku, Sedlčansku, Kolínsku, Nymbursku a v okolí Prahy,“ řekl hlavní koordinátor pomoci organizace ADRA Josef Koláček.

Bez zdroje pitné vody stále 250 domácností

Přestože podle něj bude úklid domovů zasažených povodní trvat ještě dlouhé měsíce a neziskové organizace nemají prostředky na to, aby obnovu domácností lidem plně zaplatily, už nyní jejich terénní pracovníci zaevidovali lidi, kterým budou konkrétní pomoc směřovat.

„Rodiny, které naši pracovníci navštěvují, vyplní formulář s informacemi o domu, o míře zatopení a o finanční situaci rodiny a připojí návr, na konkrétní využití příspěvku. Všechny žádosti potom posuzuje zvláštní komise a využití daru s odstupem času kontrolujeme. Finanční pomoc je určena na obnovu omítek a zdí, obnovu bydlení, tedy na nábytek a zařízení interiéru, a také obnovu pitných zdrojů,“ vysvětlil Koláček. Dodal, že 250 domácností ještě stále nemá svou pitnou vodu a pracovníci je zásobují balenou vodou.

Povodeň v roce 2013 byla lépe zvládnuta než v r. 2002

Psychologové i ti, kteří pomáhali při záplavách, se shodli v tom, že letošní povodně zvládli lidé nesrovnatelně lépe než ty předchozí. V řadě obcí pomohla protipovodňová opatření, která se od posledních povodní podařilo vybudovat. Těm, které zábrany neochránily, pomáhali kromě jiných i psychologové.

„V roce 2002 povodeň zastihla lidi nepřipravené. Letos již věděli, co je čeká, a dokázali se s tím lépe vyrovnat. V rozmezí tří týdnů jsme ve Středočeském kraji poskytli psychosociální pomoc přibližně 140 lidem,“ zhodnotila Eva Biedermanová, psycholožka středočeských hasičů, která společně s dalšími 40 psychology pomáhala lidem přímo v terénu.

Dobrovolníků bylo víc, než potřebovali

Dobrovolníků se do ADRY přihlásilo tisíc. Ty, které nevyužili, odkazovali do dalších organizací.

Organizátoři pomoci si zvláště pochvalují firemní dobrovolníky, kteří fungovali ve skupinách, byli přesně vybaveni a už z minulosti proškoleni pracovníky organizace.

„Významně nám pomohli zaměstnanci ČEZ, L'oreálu, Českého rozhlasu. S velkými finančními dary přišly Škoda Auto, Pražská energetika, Soda Stream, Seznam.cz nebo Siemens. Například drogerie DM nám nabídla takové množství drogistických výrobků, že jsme je museli odmítat. Vitana nám přivezla 15 palet svých produktů, které byly v tom období k nezaplacení, ale dalších 21 jsme jich nevzali, protože by po uskladnění propadlo datum spotřeby. Stejně tak i Tesco. Fyzická pomoc, sbírky i materiální pomoc těchto velkých firem nám až vyrazila dech,“ přiznal koordinátor materiální pomoci ADRA Aleš Kocián.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám