Hlavní obsah

Lidé nejen v Praze protestovali proti zásahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA/PLZEŇ

Nejen v Praze či v Brně protestují mladí lidé proti policejnímu zásahu při víkendové techno party CzechTek. Po 16. hodině se v úterý sešly stovky lidí na Prokešově náměstí v Ostravě. Další desítky lidí protestovaly v Mlýnské strouze nedaleko centra Plzně či v Brně. V Praze zapalovali svíčky u sochy Sv. Václava na Václavském náměstí.

Článek

"Žádáme prošetření tohoto brutálního a zbytečného zásahu. Chceme vědět, kdo to nařídil. Viníci by se minimálně měli omluvit. Něco podobného se už nesmí opakovat," řekl ČTK moderátor ostravské demonstrace Lukáš Janečka.

Na ploše před budovou ostravského magistrátu se první účastníci akce začali scházet už před jejím oficiálním začátkem. Kolem 16:00 jich na místě bylo asi 200. Další stále přicházeli. "Akci máme povolenou do 22:00. Chceme ale ještě vyrazit na pochod městem," dodal moderátor.

V Plzni hudební happening

V Plzni akci organizuje občanské sdružení Dope, a má se zde konat až do pátku. "Akce proběhne formou hudebního happeningu, výstavy fotografií policejního násilí na CzechTeku 2005, informativních přednášek," řekl v úterý ČTK organizátor akce Jiří Kassl. Akce nazvaná Dance against the violence (Tanec proti násilí) je nahlášená na radnici a má se každý den do pátku konat od 13:00 do 21:00.

Organizátoři happeningu chtějí mimo jiné prezentovat kulturu spojenou s technohudbou. "Je tu soundsystém a hraje naše hudba, ve čtvrtek plánujeme pochod městem, na kterém se ještě musíme domluvit s policií," řekl Kassl. Součástí akce podle něj mají být kromě hudby a tance také ukázky žonglování, pantomimy, divadla, kreslení na tělo a podobně.

Svíčku zapálila i Bílá

Od 18:00 hodin se podle informací na serveru policejnistat.cz konala i demontrace v Brně u křižovatky ulic Česká a Joštova. V Praze na Václavském náměstí u sochy Sv. Václava stejně jako v dalších městech lidé zapalovali svíčky. Svíčku na zapálila i zpěvačka Lucie Bílá.

Další demonstrace čekají ve středu Prahu, Opavu či Zlín.

Reklama

Výběr článků

Načítám