Hlavní obsah

Lidé na Novojičínsku, kteří přišli při povodních o bydliště, mají nové domovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

Oběti červnových povodní z Novojičínska mají kde bydlet. V rámci projektu Domy velké vody dostaly ve čtvrtek postižené rodiny celkem 32 nových domů. Ty byly postaveny za zhruba 116 miliónů korun ve třech obcích na Novojičínsku. Těsně před dokončením jsou navíc dva bytové domy s dalšími 12 byty.

Foto: Pavel Karban, Právo

Slavnostního předání Domů velké vody se zúčastnil i hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas.

Článek

Nejvíce nových rodinných domů bylo postaveno v Jeseníku nad Odrou, a to celkem patnáct. Dostavuje se zde také bytový dům s osmi jednotkami, jehož kolaudace je plánována na pondělí.

"V této fázi to naše potřeby na bydlení určitě pokryje. Lidé, kteří byli silně postiženi a nepřijali naši nabídku jít do povodňových domů, dostávají zdarma zasíťovaný pozemek ve stejné lokalitě a v příštím roce začnou stavět. Nyní tam takto zatím stojí jeden dům," uvedl starosta obce Tomáš Machýček.

Nájemné kolem 20 korun na metr čtvereční

Dalších devět rodinných domů je v Životicích u Nového Jičína, také v této obci dostanou dům všichni potřební. "Možná ještě domky budeme obsazovat nejen lidmi, kterým byl zdemolován dům. Jedná se například o starší lidi nebo invalidy, kteří nebyli schopni své domky spravovat," podotkl starosta Pavel Hasalík. Dodal, že s kolegy z ostatních obcích se shodli na přijatelném nájemném, a to zhruba 20 korun na metr čtvereční.  

"Pro všechny, kterým byla zdemolována obydlí, už máme připraveny nájemní smlouvy. Obec domky vybavila ještě kuchyňskou linkou," konstatoval Hasalík, podle něhož se do Vánoc chtějí nastěhovat asi dvě rodiny.

Spadl nám kámen ze srdce, protože situace těch lidí byla těsně po povodni bezvýchodná. Možná nikdo nevěřil, že do Vánoc budou bydlet ve svém.
Starostka Kunína

Osm rodinných domků je pak v Kuníně, kde se rovněž dokončuje dům se čtyřmi byty. V domě finišují poslední úpravy. "V podstatě nám spadl velký kámen ze srdce, že se všechno podařilo zrealizovat, protože situace lidí, kteří přišli o bydlení, byla těsně po té povodni bezvýchodná. Možná nikdo z nich nevěřil, že opravdu do Vánoc budou bydlet ve svém," uvedla starostka Dagmar Novosadová.  

Přestože náklady na vybudování nových obydlí pro povodněmi postižené obyvatele budou z větší části hrazeny ze státních dotací a podílel se na nich také kraj nebo různí dárci, starostové se shodují, že částky v řádech několika miliónů korun budou muset najít i ve svých rozpočtech.

Po ničivých záplavách bylo v regionu zdemolováno celkem 39 objektů. Povodně v kraji napáchaly škodu 3,1 miliardy korun, což bylo nejvíce ze všech povodněmi postižených regionů.  

Reklama

Související články

Na Novojičínsku už bourají poškozené domy

Desítky domů, které poničila na Novojičínsku povodeň, budou strženy. Některé už se začaly bourat. Ve středu povodeň v oblasti vážně poškodila 450 domů a 10...

Výběr článků

Načítám