Hlavní obsah

Lidé na Dušičky hledají hrob Karla Gotta, se svíčkami pak chodí k jeho vile

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Na nedávno zesnulého zpěváka Karla Gotta vzpomněla řada jeho fanoušků i na Dušičky. Před jeho vilou se množí svíčky, květiny, vzkazy i drobné dárky od příznivců z různých koutů České republiky. Zpěvákova manželka médiím před časem prozradila, že jeho hrob bude na hřbitově Malvazinky. I sem se za Gottem vypravily spousty lidí. Jenže odešli zklamaní.

Na Dušičky lidé hledají hrob Karla Gotta, nakonec zapalují svíčku u jeho vilyVideo: Novinky

 
Článek

Gott zemřel 1. října a pohřeb se konal 12. října. Minulý týden vdova po zpěvákovi Ivana Gottová uvedla, že místem posledního odpočinku jejího manžela bude na jeho přání hřbitov na pražských Malvazinkách, „kde to měl rád a kde se cítil doma“. Přesné místo ale neprozradila s tím, že ho sdělí, „až to bude aktuální“.

I když i po týdnu platí, že místo ještě nebylo vybráno, fanoušci se na Malvazinkách na Gottovu hrobku ptají. Podle správce hřbitova přicházejí nejen Češi, ale i Němci či Angličané.

Gott bude pohřben na Malvazinkách

Karel Gott

Jenže svíčku tu nemají zpěvákovi kde zapálit, a tak mnozí vyrazí ke Gottově vile na Bertramce.

„Lidé odcházejí zklamaní, koupí si u mě svíčku a míří rovnou na Bertramku. Nikdo neví, kde bude ležet,“ řekl Novinkám prodejce svíček, který se ovšem nechtěl vyjadřovat na kameru.

Bloudění příbuzných po hřbitovech. Najít konkrétní hrob komplikuje zákon i sami pozůstalí

Domácí

„Přijela jsem s rodinou z Kladna na rodinný hrob. Věděli jsme, že tu Karel Gott hrob ještě nemá, ale i tak jsme návštěvu hřbitova spojili s procházkou k jeho domu, kde jsme mu zapálili svíčku,“ svěřila se mladá návštěvnice hřbitova.

Smíchovský hřbitov svou rozlohou i (7,5 ha) i počtem pohřbených patří mezi největší hřbitovy v Praze. Byl Založen v roce 1876. Dominantou je novorománský kostel sv. Filipa a Jakuba, který je dnes kulturní památkou. Je zde pohřbeno několik významných osobností, např. prezident Antonín Novotný, spisovatel Jakub Arbes, lékař Jan Janský nebo hudební skladatel Karel Weis.

V anketě Novinek odpověděla většina starších obyvatel, že chodí na hroby pravidelně, a to nejen na Dušičky. Většina se však shoduje, že 2. listopad je skutečně významnější návštěvou.

Někteří ale využili sobotní den i jen tak k procházce na hřbitov, aniž by jim tam někdo blízký odpočíval. „Vyšli jsme si na procházku, tenhle hřbitov mám ráda, je krásný,“ řekla Novinkám mladá žena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám