Hlavní obsah

Bloudění příbuzných po hřbitovech. Najít konkrétní hrob komplikuje zákon i sami pozůstalí

Novinky, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Informace o místě posledního odpočinku příbuzného nebo známého žádá v čase Dušiček množství lidí. Přesto nalézt konkrétní hrob není zdaleka tak jednoduché, jak se může zdát. Ačkoliv hřbitovy většinou mají digitální seznam hrobových míst, mnozí zájemci odcházejí s nepořízenou. Právo znát přesné místo hrobu má jen jeho nájemce.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Doby, kdy náhrobek zdobil podrobný popis nebožtíka včetně profese a domovské obce a málokdo s tím dělal tajnosti, dávno minuly. Dnes i hroby leckdy podléhají utajení.

„Vyjma nájemce hrobového místa, jehož jméno je nutné vždy vědět, můžeme ostatní žadatele nasměrovat pouze podle informací uvedených na náhrobku na různá místa hřbitova, nikoliv ke konkrétnímu hrobu,“ přiblížila vedoucí Správy hřbitovů v Jičíně Dana Rejmanová.

Spěte sladce, lidé zdobí hroby dětí polštářky

Domácí

Náhrobků se stejným nebo podobným jménem bývá rozeseto na městských hřbitovech nezřídka několik. Člověka se hřbitovním kvítím v rukou tak často čeká dlouhé bloudění. Výhodu nemá ani ten, kdo zná přesná data narození a úmrtí.

Naschvály v rámci rodiny

„Přesnou informaci o poloze hrobu lze sdělit, pokud jsou tato data uvedena na náhrobku. Jinak kontaktujeme nájemce hrobového místa, zda si hledajícímu přeje sdělit, kde se hrob nachází,“ upřesnila Rejmanová. A připomněla případ z nedávné doby, kdy jeden z rodičů zakázal prozradit druhému místo posledního odpočinku jejich společného potomka.

O Dušičkách mají notáři napilno, lidé častěji sepisují závěti

Finance

„Někdy je to opravdu složité. Zarazilo nás, že bývalá manželka o místě hrobu jejich dítěte otci neřekla a ani ho nepozvala na pohřeb. Musíme respektovat vůli nájemců hrobových míst. Jde o obraz společnosti a komplikovaných vztahů v rodinách,“ podotkla Rejmanová.

Opatrnost je namístě

Správci hřbitovů se tak zejména o Dušičkách, kdy lidé hledají leckdy i polozapomenuté hroby, uchylují k až psychologickým metodám. „Informace o poloze hrobu nepodáváme na první dobrou. Musíme být velmi opatrní, co komu sdělujeme. Intuitivně zjišťujeme, jaký má žadatel k zesnulému vztah nebo jestli vlastní relevantní doklad, proč daný hrob hledá. Když máme pochybnosti, odkazujeme ho na rodinu,“ popsala Lucie Motyčková ze Hřbitovní správy v Trutnově, která spravuje skoro 5,5 tisíce hrobů na šesti hřbitovech.

Hledání hrobových míst navíc komplikují i samotní nájemci, když nenahlásí změny na náhrobcích nebo do hrobu uloží další urny. Identifikace hrobů potom vyžaduje téměř detektivní práci. „Nemůžeme vědět o urně, která byla možná z úsporných důvodů uložena na hřbitově potajmu,“ poznamenala Naďa Štěrbová, šéfová Hřbitovní správy v Hradci Králové. Mapy tamních desíti hřbitovů tam postupně převádějí do elektronické podoby, což výrazně usnadní orientaci lidí v místech posledního odpočinku.

Reklama

Výběr článků

Načítám