Hlavní obsah

Lidé jsou spokojeni s Liškou a Schwarzenbergem, kritizují Julínka

Novinky, jas
PRAHA
Aktualizováno

S výsledky činnosti vlády premiéra Mirka Topolánka byla v říjnu spokojena necelá čtvrtina občanů. Ze členů vlády hodnotí lidé nejpozitivněji ministry Ondřeje Lišku a Karla Schwarzenberga za Stranu zelených a Jiřího Pospíšila z ODS. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Činnost vlády premiéra Topolánka hodnotí kladně necelá čtvrtina lidí.

Článek

Respondenti známkovali jejich práci stejně jako ve škole. Pouze u těchto tří ministrů převažují příznivá hodnocení (známky 1 a 2) nad nepříznivými (4 a 5).

Nejkritičtější jsou občané naopak k práci ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, samotného předsedy vlády Mirka Topolánka, vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka a ministra vnitra Ivana Langera, u nichž převažují negativní známky (4 a 5).

Nejpozitivněji hodnocení členové vlády (v %)
ministrhodnocení 1 a 2hodnocení 4 a 5
Ondřej Liška3419
Karel Schwarzenberg4031
Jiří Pospíšil3222

S vládou nejsou spokojeni ani voliči menších koaličních stran

Vládu a její kroky v říjnu pozitivně hodnotilo pouze 22 procent dotázaných. Nejspokojenější s její činností jsou voliči ODS, 66 procent z nich hodnotí činnost vlády spíše, či zcela pozitivně. Naopak stoupenci ostatních stran zastoupených ve Sněmovně se na činnost vlády dívají kriticky. Kladně její činnost hodnotí pouze 24 procent lidoveckých voličů a 28 procent sympatizantů Strany zelených. Z voličů opoziční ČSSD a KSČM hodnotí vládu pozitivně pouze sedm, respektive čtyři procenta.

Nejméně pozitivně hodnocení členové vlády (v %)
ministrhodnocení 1 a 2hodnocení 4 a 5
Tomáš Julínek1268
Mirek Topolánek1963
Jiří Čunek1562
Ivan Langer1754

Podíl lidí, kteří činnost vlády hodnotí kladně, převažoval pouze mezi voliči ODS. Sympatizanti ostatních parlamentních stran jsou podle výzkumu s činností vlády spíše nespokojeni.

Obliba vlády klesá i s věkem. Pozitivně ji hodnotí 24 procent lidí do 30 let, ale pouze 15 procent občanů důchodového věku. Kladné hodnocení roste i s dosaženým vzděláním a hmotným zajištěním domácnosti.

Při hodnocení jednotlivých ministrů se projevuje stejný trend jako u spokojenosti s činností vlády. Celkově lépe členy vlády hodnotí lidé mladší, občané s vyšším, zejména vysokoškolským vzděláním a voliči ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám