Hlavní obsah

Lidé jezdí od rána v dopravě bez respirátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ode čtvrtečního rána skončilo povinné nošení respirátorů ve veřejné dopravě. Avizované rozvolnění včera schválila vláda. Odkazuje na příznivý vývoj epidemie a na počasí. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) respirátory v dopravě dál kvůli vyšší koncentraci lidí doporučuje, ale nenařizuje.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Povinné zůstávají v lůžkových zařízeních sociální péče a ve zdravotnických zařízeních včetně lékáren. Změnit by se to mohlo začátkem května, uvedl ministr.

„Díky zodpovědnosti občanů, očkování, správně nastaveným opatřením a tím, že klesá incidence pozitivních testů, může vláda zrušit od půlnoci povinné nošení roušek a respirátorů i v hromadné dopravě,“ oznámil premiér Petr Fiala (ODS).

„Po dvou letech máme konečně možnost užít si Velikonoce bez omezení a opatření,“ dodal. A požádal, aby se lidé dál chovali zodpovědně.

Respirátory v dopravě se od půlnoci ruší

Domácí

Ve vnitřních prostorách, jako jsou pracoviště nebo obchody, mohli lidé odložit respirátory už v polovině března. Někteří odborníci tehdy namítali, že kdyby vláda počkala týden či dva, mohly by počty nově nakažených klesat rychleji.

Denně potvrdí laboratoře nákazu u čtyř až pěti tisíc lidí, počty v posledních týdnech klesají, byť se objevují nové nakažlivější varianty covidu. Klesá také podíl pozitivních testů.

Certifikát za antigenní test

V nemocnici je s covidem zhruba 1300 nakažených, sedm desítek z nich je v intenzivní péči. Před dvěma týdny hlásily nemocnice přes 2000 pacientů s covidem.

Od středy změnilo ministerstvo i podmínky pro uznávání testů na covid. Nově bude možné získat certifikát o prodělání covidu i na základě pozitivního antigenního testu z odběrového místa, pokud má člověk zjevné příznaky.

Dosud bylo možné doložit prodělání nákazy jen PCR testem. Podle Válka jsou AG testy využívané v Česku dostatečně kvalitní.

Epidemie v Česku dál slábne. Přibylo nejméně nakažených za všední den

Koronavirus

„Je otázka, jestli bude nutné dál mít PCR test k jiným účelům, než abychom ověřili, jaká je to mutace,“ dodal.

Podle odborníků tak průkazné být nemusí.

„Pokud jsou používány antigenní testy od spolehlivých výrobců, lze je brát za bernou minci. A to jen v případě, že test dvakrát až třikrát zopakujeme, ideálně tři dny po sobě,“ míní virolog Libor Grubhoffer.

Nárok mají lidé stále na jeden preventivní PCR test měsíčně, který pojišťovny hradí. Jinak vyjde zhruba na 800 korun. Antigenní testy již zdarma nejsou. V odběrových místech stojí kolem 200 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám