Hlavní obsah

Letecká záchranka v Liberci se omezovat nebude

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Dobrá zpráva pro Liberecký kraj. Letecká záchranná služba v Liberci se omezovat nebude. Ministerstvo zdravotnictví totiž nakonec ustoupilo tlaku, který vyvinulo vedení kraje.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Heliport liberecké nemocnice

Článek

Podle podmínek tendru, v němž ministerstvo hledá nového provozovatele letecké záchranné služby od roku 2021, by už totiž liberečtí záchranáři nemohli slaňovat přímo z vrtulníku k pacientům v nepřístupném terénu. Podle představ ministerstva měli pacienti na Liberecku čekat na vrtulník z některé z okolních základen – v Hradci Králové, Ústí nad Labem nebo v Praze. Nakonec vše zůstane při starém.

Jde přitom o zásahy obvykle ve skalách, v hlubokém lese nebo v kaňonu řeky

„Ministerstvo nakonec pochopilo, že by byla velká chyba omezovat rozsah záchranných prací letecké záchranné služby, a povolí nám, abychom si i komplikované zásahy z podvěsu pod vrtulníkem smluvně zajistili s vítězem tendru,“ oznámil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

„Kdybychom o možnost takových zásahů přišli, došlo by k zásadnímu snížení dostupnosti a kvality neodkladné péče všem, kteří ji na území Libereckého kraje potřebují,“ dodal hejtman.

Funguje od roku 1997

Jde přitom o zásahy, při kterých pacient potřebuje urgentní pomoc v místě, kam není možné dojet sanitkou. Obvykle ve skalách, v hlubokém lese nebo v kaňonu řeky. Záchranáři už takhle slaňovali k horolezcům, k turistům, kteří spadli z vyhlídky nebo k lesním dělníkům, které zavalil strom.

Týmy, speciálně vycvičené pro zásahy v náročném terénu, zasahují v Libereckém kraji od roku 1997. „Za ty roky jsme speciálních zásahů provedli už 350. S rostoucí popularitou sportů, jako je lezení, paragliding, ale také třeba singltrek, jich navíc přibývá,“ uvedl mluvčí liberecké záchranné služby Michael Georgiev.

Na letišti v Hradci spadl vrtulník

Krimi

Podle ministerstva připravovala budoucí podobu letecké záchranné služby komise expertů z celé republiky. A ta došla k závěru, že v případě Libereckého kraje se možnost speciálních záchranných prací překrývá z ostatními regiony. „Komise proto rozhodla, že pro stanoviště v Liberci nebudou tyto činnosti požadovány,“ objasnila původní záměr ministerstva pro Právo Gabriela Štěpanyová.

Že by vrtulníky ze sousedních regionů nemusely k zásahům v nepřístupných terénech doletět včas, podle ní nehrozilo. „Dolet ze sousedních základen je na celé území Libereckého kraje zajištěn do 25 minut,“ uvedla Štěpanyová. Teď to vypadá, že záchranáři budou na místě ještě rychleji.

Reklama

Výběr článků

Načítám