Hlavní obsah

Liberecké neurocentrum ve světové špičce

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Krajská nemocnice v Liberci (KNL) získala jako první nemocnice v Česku a čtvrtá v Evropě statut Evropského centra excelence v oblasti operací páteře. Jde o ocenění kvality zdejších neurochirurgů a jejich schopností operovat páteř po úrazech, ale i kvůli nádorům a degenerativním poškozením páteře.

Foto: Radek Petrášek , ČTK

Přednosta libereckého neurocentra a spoluzakladatel zdejší spinální jednotky Petr Suchomel při zákroku

Článek

Certifikát potvrzující špičkovou kvalitu neurochirurgických týmů má v tuto chvíli jen třináct zařízení na světě. Aby si liberecká nemocnice certifikát udržela, bude muset po pěti letech prokázat, že je v operacích páteře minimálně na stejné nebo ještě na vyšší úrovni než nyní.

Certifikát potvrzující špičkovou kvalitu neurochirurgických týmů má jen třináct zařízení na světě

„Statut Evropského centra excelence jsme získali pro tři hlavní kategorie péče: degenerativní onemocnění, tumory a úrazy. Auditoři velmi kladně hodnotili vybavení klíčových provozů, zejména operačních sálů a JIP a diagnostického zázemí nemocnice, návaznost jednotlivých procesů a velmi je překvapila přítomnost spinální jednotky,“ řekl k zisku významného certifikátu Richard Lukáš, generální ředitel KNL.

V německé nemocnici zaměnili léky, mladík po rutinní operaci zemřel

Evropa

Liberečtí neurochirurgové provedou ročně asi dva tisíce operací páteře. Po pádu z koně musela na zákrok v Liberci také Monika Dvorská. Měla rozdrcený bederní obratel i další zlomeniny.

„Pan primář si myslel, že už je konec. Nemohla jsem hýbat nohama, strašně jsem se bála, že zůstanu na vozíku. Ale stal se malý zázrak. Nejsem úplně stoprocentně zdravá, ale chodím, a to je základ,“ řekla Dvorská.

Pracoviště, které se chce ucházet o statut Evropského centra excelence, musí splňovat rozsáhlé množství parametrů týkajících se vybavení, kvalifikace lékařů a zdravotnického personálu či prováděných výkonů. Zásadní je však také dostupnost přidružených oborů a návazné terapie.

Muže nestíhali v Pardubicích vyšetřit, zemřel na Bulovce. Případ řeší policie

Domácí

V Liberci došlo v posledních letech k velkému posunu u neurochirurgických operací, začaly se provádět takzvané navigované operace s využitím CT přístroje.

„Naší silnou stránkou je operativa patologií horní krční páteře, kde konzultujeme mezinárodně a díky navigačním technologiím jsme schopni vytvořit operační postupy přímo na míru pacientům s nestandardními anatomickými poměry,“ upozornil přednosta libereckého neurocentra a spoluzakladatel zdejší spinální jednotky Petr Suchomel.

„Vynikajících výsledků dosahujeme i díky tomu, že vážné traumatologické úrazy dokážeme včas a přesně diagnostikovat a po zákrocích specializovaně rehabilitovat na spinální jednotce a v oddělení rehabilitace,“ dodal Suchomel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám