Hlavní obsah

Levice ve Sněmovně neuspěla s návrhem na referendum k základnám

Právo, Novinky, ČTK, nig, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komunisté ve středu ve Sněmovně neuspěli s návrhem na uzákonění obecného celostátního referenda. Lidem mělo umožnit rozhodovat například i o umístění americké radarové základny v ČR. Proti byli poslanci vládní koalice. Komunistickým poslancům se podařilo zařadit bod na program jednání až po douhé diskuzi.

Článek

Sněmovna návrh zamítla těsnou většinou. Kromě poslanců KSČM ho podpořili poslanci ČSSD a také bývalí členové poslaneckého klubu ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka. Odmítla ho ale celá vládní koalice, včetně Strany zelených, která prosazuje zavedení institutu obecného referenda.

Levicoví poslanci proto zelené obvinili z toho, že "prodali" svůj program za vládní posty a podřizují se názoru ODS. "Vy jste zelení, ale jste tyrkysoví až modří, buďte alespoň někdy zásadoví," vzkázal emotivně poslancům SZ Vítězslav Jandák (ČSSD).

Zelení se ale bránili. Komunistická předloha neměla podle nich šanci uspět u ODS, bez jejíchž hlasů se tato ústavní změna v parlamentu neobejde. Zelení proto připravili vlastní verzi zákona o obecném referendu, pro kterou chtějí vyjednat podporu v rámci koalice.

"Chceme přijít s návrhem, který politicky odpracujeme nejprve v koalici. Šance není veliká, ale my jsme si vědomi toho, že bez získání ODS pro nějakou variantu zákona o referendu je to všechno, co tady děláme, jenom legrace," reagoval šéf zelených Martin Bursík.

ODS navrhla přeskočit debatu o referendu

Schůze začala v devět hodin. Poslanci měli nejprve schválit program středeční schůze, což se obvykle odehraje během půl hodiny. Ve středu se ale Sněmovna zasekla. Marek Benda (ODS) navrhl, aby se o bodu o referendu vůbec nejednalo. ODS zřejmě počítala s tím, že má ve Sněmovně mírnou převahu, a proto nebude třeba se návrhem ani zabývat.

To ale komunisté razantně odmítli. Předseda KSČM Vojtěch Filip prohlásil, že jestli nebude jimi prosazovaný bod zařazen do programu jednání, nebude se jednat ani o dalším bodě, tedy o dluhopisech. "Pokud chcete neprojednávat zákon o referendu, tak 20 poslanců klubu KSČM podle zákona o jednacím řádu jako dostatečná menšina zablokuje zařazení druhého a třetího čtení dluhopisového programu," řekl Filip.

Následně si poslanci udělali pauzu a sešly se poslanecké kluby. Po konzultaci nakonec ODS povolila a diskuze o zákonu o referendu byla zařazena na pořad dne.

Dětské pasy a renta pro olympioniky

Sněmovna by se také ve středu měla zabývat například novelou zákona o cestovních dokladech, Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) navrhuje zrušit povinnost vyřizovat každoročně cestovní pasy pro děti do věku pěti let.

Dojít by mohlo i na první čtení návrhu, podle kterého by olympijští medailisté dostávali k důchodu doživotní rentu.

Levici se ve Sněmovně moc nedařilo ani v úterý

Levice měla problémy i v úterý, kdy se jí nepodařilo prosadit do programu debatu o vytvoření vyšetřovací komise ke tzv. Kubiceho zprávě a také výzvu premiérovi Mirkovi Topolánkovi (ODS), aby odvolal ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka (KDU-ČSL).

Vláda již v pondělí rozhodla komunistický návrh zákona o referendu nepodpořit. Podle návrhu by k vypsání referenda stačilo, kdyby si ho přálo 80 poslanců. To je počet, který KSČM a ČSSD ve Sněmovně pohodlně dají dohromady. Nebyla by také třeba žádná minimální účast, bez které by byl výsledek konzultace neplatný. [celá zpráva]

Proti referendu jsou jak ODS, tak KDU-ČSL. Straně zelených naopak vadí, že se nejedná o návrh zákona o obecném referendu, ale o speciální konzultaci k základnám.

ČSSD by zřejmě komunistický návrh podpořila. Podle ní nejde o základnách rozhodnout bez souhlasu občanů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám