Hlavní obsah

Letos by poslanci letěli rádi třeba do Brazílie. Letenka vyjde na 120 tisíc

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po loňské cestě sněmovní delegace například do Peru se v hledáčku poslanců pro letošek objevily vedle evropských zemí také Indie, Chile, Island, Čína, Brazílie, Irák a Kuvajt. Seznam zemí včetně odhadovaných nákladů má Právo k dispozici. Plán ale ještě posoudí organizační výbor.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda zahraničního výboru David Vodrážka

Článek

„Na většině cest je zatím shoda, rozpor je pouze v případě zahraničního výboru,“ řekl Právu místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), který má výjezdy na starosti.

Podle Zaorálkových slov přišel šéf zahraničního výboru David Vodrážka (ODS) s nápadem vycestovat vedle Británie, Chorvatska nebo Číny i do Brazílie, Kuvajtu a Iráku.

„Zahraniční výbor dostal na cesty 1,5 miliónu korun. To, co navrhuje pan předseda, by stálo 2,8 miliónu,“ uvedl Zaorálek.

Sedmidenní cesta čtveřice poslanců například do Brazílie má stát 890 tisíc Kč. Vodrážka se ale brání, že parlamentní diplomacie se nedá dělat z domova.

Jenže někteří jeho kolegové mu vyčítají, že se v diplomacii neumí pohybovat, a může tak nadělat škody.

Zaorálek je přesvědčen, že výbor bude muset šlápnout na brzdu a některé z cest oželet:

„Je to nerealistický plán, a pokud pan předseda neustoupí, organizační výbor mu prostě na jednotlivé cesty neschválí peníze.“

Na kolik vyjde cesta jednoho poslance do Brazílie
- letenka 120 tisíc Kč
- ubytování 5000 Kč za noc
- stravné* 2500 Kč denně
*Stravné je 2,5 x vyšší (denně 55 dolarů x 2,5) než u ostatních zaměstnanců. Za sedm dní je to 962 dolarů, při kursu 18 Kč za dolar je to 17 300 korun.

Jak cesty zdůvodňují?

A jak parlamentní diplomacie vypadá? Rozpočtový výbor zdůvodňuje cestu do Irska a Španělska mj. tím, že první ze zemí je ve velkých potížích a Španělsko by se do nich mohlo dostat a jde o to zjistit, jak tomu zabránit u nás.

Pětice poslanců tak chce vysledovat „přístup vlády a parlamentu k řešení krizových situací, fiskální dopady na obyvatelstvo či názory na regulaci finančních a kapitálových trhů“.

Školský výbor chce ve Francii a Finsku posbírat zkušenosti s tamním vzdělávacím systémem. Komora platí poslancům dopravu, ubytování, tlumočení a stravné. Za tlumočení hradí překladatelům vedle letenky, ubytování a diet také honorář 9000 korun za den.

Desítky miliónů korun na výjezdy do ciziny
- Šestatřicet cest výborů do 32 zemí má stát 13,7 miliónu korun.
- Dalších deset miliónů komora vydá na cesty stálých delegací a komisí.
- Celkem je to tedy 25,5 miliónu.
- Kvůli úsporám ale Sněmovna má na cesty o třináct miliónů méně než loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám