Hlavní obsah

Letecké záběry: Sto hektarů spálené země na Rakovnicku

Novinky, ČTK, km

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovnicko

Hasiči u Olešné na Rakovnicku momentálně hledají a dohašují skrytá ohniska zřejmě největšího letošního lesního požáru. Většina jednotek se už stáhla, z původních asi 50 jich zůstává na místě celkem 13. Požár vypukl v pondělí odpoledne a zachvátil 100 hektarů lesa a pole.

Rozsáhlý požár zpustošil les a pole o rozloze 100 hektarů na RakovnickuVideo: Novinky

 
Článek

Příčinou požáru byla závada na kombajnu, který sekal poblíž lesa v oblasti mezi obcemi Olešná a Chrášťany na Rakovnicku. Hasičům se podařilo dostat plameny pod kontrolu v úterý odpoledne, zásah však ještě nekončí. Oheň se může snadno šířit kořeny stromů. [celá zpráva]

Požár u Olešné byl oznámen v pondělí krátce po 16:30. Hasiči ihned vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu a zasažené území u Chrášťan a Olešné rozdělili na několik úseků a přivolali na pomoc kolegy z dalších čtyř krajů. V úterý zasahovalo na místě kolem 50 profesionálních i dobrovolných jednotek. Vodu k ohni dopravovaly desítky cisteren, vrtulník s takzvaným bambi vakem i velkokapacitní čerpadlo s třemi kilometry hadic.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

BEZ KOMENTÁŘE: Požár lesa u Chrášťan na RakovnickuVideo: Novinky

„Požár se šířil díky větru z toho stojatého pole do okolního lesního porostu a dostává se do korunního systému. Právě proto jsme povolali vrtulník Letecké služby Policie České republiky a z toho důvodu byl ještě proveden letecký průzkum, abychom mohli zhodnotit rozlohu požáru a provést další nasazení jednotek,“ doplnil ředitel HZS Středočeského kraje Miloslav Svatoš.

Místní atrakce

Požár zasáhl zhruba 30 hektarů rakovnických městských lesů a dále lesy obce Chrášťany a dalších vlastníků. Postupné dohašování a následná kontrola plochy bude ještě několik dní trvat.

„Neprší, je všude sucho a les je vyprahlý. Z toho důvodu potřebujeme zlikvidovat požár v tom kořenovém systému, kde se dále šíří,“ uvedl ředitel Svatoš.

Místo je momentálně vyhledávaným místem mezi místními, kteří se sem přijíždějí podívat. Většinou však komplikují práci složek IZS a ohrožují tím tak vlastní bezpečnost. Dalším nebezpečím je také odhazování nedopalků cigaret do suchého porostu. Vedení města Rakovník z toho důvodu vydalo nařízení, jímž se dočasně zakazuje vstoupit do této zasažené lokality.

Reklama

Výběr článků

Načítám