Hlavní obsah

Letadlo, které bez povolení přistálo na Ruzyni, mělo technické problémy

• Aktualizováno

Malý sportovní letoun s rakouskou registrací letící z Německa, který v úterý večer bez povolení přistál na ruzyňském Letišti Václava Havla, měl technické problémy. Vyšetřovatelům to řekl 79letý muž, který stroj pilotoval.

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo bez povolení přistálo na ruzyňském letištiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký České televizi řekl, že pilot vypověděl, že letadlo začalo mít nad Českem technické problémy.

„V rámci toho letu došlo vlastně k poruše elektroinstalace. Tím pádem došlo k výpadku navigačních přístrojů,” řekl Hezký. Pilot se tak dostal do stresové situace.

Na Ruzyni přistálo letadlo z Německa, nekomunikovalo s dispečery

Krimi

Pilot před přistáním nekomunikoval s dispečery letového provozu a se strojem Mooney M-20J s registrací OE-DSF přistál na ranveji, která je nyní kvůli opravě uzavřena. Nikdo nebyl zraněn a ani provoz letiště nebyl ohrožen.

Ani k vyslání vojenských gripenů, které startují kvůli ohrožení bezpečnosti, nebyl podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové důvod.

Gripeny k neznámému letadlu na Ruzyni nestartovaly. Podle armády nebyl důvod

Domácí

Incidentem se zabývá ve spolupráci s Řízením letového provozu (ŘLP), letištěm a Úřadem pro civilní letectví také cizinecká policie.

Dvořáková poznamenala, že německý pilot letěl podle platných pravidel. Zároveň byl standardně monitorován jak na území Německa, tak na území ČR. V České republice byl po celou dobu pod dohledem Řízení letového provozu a armádního střediska ve Staré Boleslavi. Pravidla porušil až těsně u pražského letiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám