Hlavní obsah

Gripeny k neznámému letadlu na Ruzyni nestartovaly. Podle armády nebyl důvod

Právo, dan

K vyslání armádních stíhaček kvůli úternímu přistání letadla, které se nehlásilo dispečerům, nebyl důvod. Na dotaz Práva to ve středu uvedla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo bez povolení přistálo na ruzyňském letištiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Letoun nevykazoval žádné znaky vzdušné hrozby nevojenského charakteru – Renegade (koncept k zabránění použití civilního letadla jako zbraně k teroristickému útoku – pozn. red.). Proto žádná z institucí nevydala pokyn ke vzletu hotovostních letounů,“ řekla Právu Dvořáková.

Malý sportovní letoun s rakouskou registrací, který nereagoval na volání dispečerů, přistál v úterý večer na letišti v pražské Ruzyni. Pilot letící z německého Stuttgartu nekomunikoval vysílačkou, a to ani poté, co přistál na uzavřené dráze.

Na Ruzyni přistálo letadlo z Německa, nekomunikovalo s dispečery

Krimi

Dvořáková dodala, že německý pilot letěl podle platných pravidel. Zároveň byl standardně monitorován jak na území Německa, tak na území ČR. V České republice byl po celou dobu pod dohledem Řízení letového provozu a armádního střediska ve Staré Boleslavi. Pravidla porušil až těsně u pražského letiště.

„V tu chvíli pilot bez povolení přistál během několika minut na uzavřené ranveji a vystavil se tak riziku,“ dodala Dvořáková.

Pilot podle mluvčího Řízení letového provozu ČR Richarda Klímy vstoupil do vzdušného prostoru bez povolení, navíc směřoval na uzavřenou dráhu, což bylo výrazné bezpečnostní riziko.

Foto: Novinky

Gripen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám