Hlavní obsah

Na Ruzyni přistálo letadlo z Německa, nekomunikovalo s dispečery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na letišti v pražské Ruzyni přistál v úterý večer malý sportovní letoun s rakouskou registrací, který nereagoval na volání dispečerů. Pilot letící z německého Stuttgartu, zřejmě Němec seniorského věku, nekomunikoval vysílačkou, a to ani poté, co přistál na uzavřené dráze. Případem se zabývá cizinecká policie a ústav pro vyšetřování leteckých nehod.

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo bez povolení přistálo na ruzyňském letištiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Malé sportovní letadlo registrované v Rakousku zaznamenali dispečeři na radaru v úterý v podvečer. Pilot podle mluvčího Řízení letového provozu ČR Richarda Klímy vstoupil do vzdušného prostoru bez povolení, navíc směřoval na uzavřenou dráhu, což bylo výrazné bezpečnostní riziko.

Pilot ke všemu nekomunikoval s řídící věží. „Dispečink se ho snažil upozornit rovněž varovným kuželem světla, ani na to nereagoval,” upřesnil mluvčí.

Na místo vyjely hlídky cizinecké policie, pod kterou letiště spadá, a zároveň tam byla vyslána sanitka. Policie zatím k případu podrobnosti nesdělila. Podle informací Radiožurnálu šlo o děvětasedmdesátiletého Němce. Letěl se sportovním letounem Mooney M-20J s registrací OE-DSF.

Záznam monologu dispečerky z řídicí věže, která se s pilotem snažila spojit

„Mně tam sedlo neznámý letadlo,“ říká na závěr své snahy o spojení s pilotem dispečerka, která se z řídicí věže snažila s letadlem neúspěšně spojit.

Klíma Novinkám sdělil, že pilot nakonec přistál na uzavřené dráze. Hlavní ranvej 06/24 je v těchto dnech uzavřená kvůli odgumování a údržbě. Incident se obešel bez zranění. Doprovodné vozidlo letoun doprovodilo ke starému terminálu 3, kam si pro pilota došli policisté. Ti ho převezli na služebnu cizinecké policie u letiště.

Přistávající letadlo v Istanbulu dostalo smyk a skončilo mimo ranvej

Blízký a Střední východ

Podle předběžných závěrů se jednalo o chybný postup pilota, hlavní slovo ale budou mít podle Klímy vyšetřovatelé. Okolnosti incidentu bude zjišťovat Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám