Hlavní obsah

Lessy jmenoval náměstkem člena komise, která ho vybrala za šéfa policie

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní prezident Petr Lessy si do svého týmu vybral dalšího náměstka. Podle zjištění Práva se jím má stát současný šéf prezidentovy kanceláře Pavel Osvald, tedy jeden z členů výběrové komise, která na počátku letošního roku Lessyho do čela policie doporučila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Kvůli Osvaldovi přitom na prezidiu vznikla úplně nová pracovní pozice. Jako čtvrtý náměstek má mít na starosti především strategie a evropské fondy. Právu to potvrdila mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká s tím, že nastoupit má Osvald k začátku dubna.

Doposud měl policejní prezident jen náměstky pro kriminálku, uniformovanou policii a ekonomiku. „Cílem chystané reorganizace jsou finanční úspory, jen na mzdách se ušetří půl miliónu korun,“ řekla k tomu Právu Kopecká. Podle ní bude totiž nový náměstek zároveň zastávat funkce některých vysokých a dobře placených policejních manažerů, například šéfa personálky nebo analytiky.

ODS: je to odměna za hlas v komisi

Právě na možné povyšování členů výběrové komise, kterou sestavil ministr vnitra Radek John (VV), upozorňovali už v lednu především představitelé ODS, kteří proces výběru nového policejního prezidenta tvrdě kritizovali jako netransparentní a zmanipulovaný.

Fakt, že se Osvald stane novým náměstkem policejního prezidenta, přitom zmínil např. poslanec Jan Vidím na tiskové konferenci ODS ještě před samotným výběrovým řízením na šéfa policie a naznačil přitom, že šlo o součást zákulisních politických dohod. Mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák to tehdy odmítl s tím, že předem nic domluveného není.

Vidím ve čtvrtek ke zjištění Práva uvedl, že Osvaldovo povýšení není žádným překvapením. „Bylo to samozřejmě jasné hned po jmenování pana Lessyho. Obavy, že podřízení budou vybírat nadřízeného, se potvrdily,“ řekl Právu Vidím s tím, že povýšení je odměna za hlas ve výběrovém řízení.

„Zároveň mě mrzí, že aby mohl být pan Osvald odměněn, musela být vytvořena zcela nová funkce. Tvrzení, že se tím ušetří, je samozřejmě nesmyslné, každá nová funkce přináší nové náklady a zrovna v době, kdy se v policii dvakrát obrací každá koruna, je to velmi nešťastné,“ konstatoval Vidím.

Lessy přitom od svého nástupu do čela policie Osvalda povýšil už jednou, z dosavadní funkce ředitele oddělení strategického plánování ho k začátku února vytáhl na místo šéfa své kanceláře.

Kritiku ODS, že by šlo o formu odměny za Osvaldovo působení v komisi, už tehdy odmítl s tím, že Osvald je špičkový profesionál. „Znám ho již delší dobu a nemůžu nikoho trestat za to, že byl v nějaké výběrové komisi. Nehledě na to, že jsem ani nevěděl, že v té komisi bude,“ řekl k tomu počátkem února Lessy.

Lessyho průvan ve vedení policie

Policejní prezident už od příchodu do čela policie obměnil takřka všechny klíčové lidi. Kromě svých náměstků Ivana Bílka a Jiřího Nováka, „zděděných“ po svém předchůdci Oldřichu Martinů, už donutil k odchodu také šéfa elitního protikorupčního útvaru Libora Vrbu, kterého tento týden v tichosti nahradil Tomášem Martincem, a kvůli pochybnému tendru na mobilní rušičky odvolal také ředitele policejní logistiky Pavla Koláře.

Do civilu odešel i šéf pořádkové policie Petr Sehnoutka a na svou funkci rezignoval ředitel prezidiální personálky Roman Fidler.

Lessy v rámci svého úřadování odvolal i šéfa kanceláře policejního prezidenta Vladimíra Dlouhého, který posléze odešel na uvolněné místo ředitele pyrotechnického útvaru.

Do nově vznikajícího týmu svých náměstků si pak už před dvěma týdny vybral bývalého policejního prezidenta a dosavadního šéfa cizinecké policie Vladislava Husáka a ředitele pražské policejní správy Martina Červíčka. Ten má pod sebou úsek kriminálky a Husák převzal po Bílkovi zodpovědnost za uniformovanou policii.

Reklama

Související články

Ve vedení policie končí ekonomický náměstek

Policejní prezident Petr Lessy pokračuje s personální rekonstrukcí klíčových pozic ve vedení sboru. Podle zjištění Práva totiž ke konci měsíce ze své funkce...

Výběr článků

Načítám