Hlavní obsah

Lessy: Chtěli jsme žádat Sněmovnu o vydání Drobila, žalobkyně to zatrhla

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Radim Vaculík

Policejní prezident Petr Lessy v pátek ostře nesouhlasil s tvrzením žalobců, že se na odložení kauzy údajné korupce exministra Pavla Drobila (ODS) policie se státní zástupkyní Šárkou Pokornou shodla. Naopak tvrdí, že policie dostala nařízeno věc odložit, i když chtěla Drobila obvinit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

„Přestože jsme měli diametrálně jiný právní názor a chtěli jsme požádat Sněmovnu o souhlas s vydáním pana poslance k trestnímu stíhání, byl vydán pokyn dozorové státní zástupkyně, abychom dnes do jedenácti hodin vydali meritorní rozhodnutí o odložení této věci,“ řekl v pátek Právu Lessy.

Na dotaz, zda lze tento pokyn chápat jako závazné nařízení vůči policistům, Lessy odpověděl, že „se to tak dá tvrdit“.

Státní zástupkyně má podle něj samozřejmě právo vyjádřit svůj názor. „Já ale doufám, že si to pečlivě odůvodní, protože naši specialisté byli jiného právního názoru,“ podotkl Lessy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS)

Míní, že věc ještě v rámci přezkumu prošetří Nejvyšší státní zastupitelství, které má na to právo v případě skončených kauz. S jeho šéfem Pavlem Zemanem o tom také hodlá za týden v pondělí (27. června) mluvit.

Zpráva protikorupční policie o odkladu kauzy Drobil se objevila v médiích v pátek před polednem. [celá zpráva]

Mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová k tomu uvedla, že policie se ztotožnila s názorem Pokorné, že Drobil Michálkovi úplatek nenabídl s poukazem na to, že Drobil ani nevěděl, jaké důkazy Michálek má k dispozici, takže chybí ze strany Drobila motivace.

Postup žalobců zpochybňuje dokument č. 1439

Nezávislost obvodní žalobkyně pro Prahu 1 Pokorné v souvislosti s kauzou Drobil byla nedávno v médiích zpochybněna. Týdeník Respekt s odkazem na utajený dokument číslo 1439 uvedl, že nadřízená Pokorné Jana Hercegová z Městského státního zastupitelství v Praze ji nabádala k tomu, aby se nesnažila případ korupce na SFŽP vyšetřit. Přitom ji upozornila, že „vzepřít se tomuto 'doporučení' není možné“, uvedl Respekt.

Foto: Milan Malíček, Právo

Za upozornění na korupční jednání byli jako první oceněni Ondřej Závodský a Libor Michálek.

Hercegová se proti tomu ohradila a začala vyšetřovat, jak se dokument č. 1439 obsahující dopis s doporučením pro Pokornou dostal na veřejnost. Pokorná k tomu řekla, že žádný dopis na ni nemá a nebude mít vliv.

V souvislosti s tím týdeník rovněž uvedl, že případem se zabývali z vlastní iniciativy dva žalobci, kromě Pokorné také Adam Borgula z obvodu Praha 4. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman za přítomnosti Hercegové a vrchního žalobce Vlastimila Rampuly je vyzval, aby na případu pracovali společně. K tomu však nikdy nedošlo. Kolem práce Rampulova úřadu se točí také řada pochybností, jeho odvolání si přeje i Zeman, ale ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) na to nepřistoupil.

Drobila stála kauza křeslo ministra

Šéf SFŽP loni v říjnu pořídil nahrávku s poradcem Drobila Martinem Knetigem, který ho prý nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami, aby bylo možné získat peníze na financování ODS a Drobilovy kariéry.

Loni v prosinci si Michálek nahrál i schůzku s Drobilem, který mu poradil, že v případě Knetigova chování by měl jít buď na policii, nebo nahrávky zničit. V jednom okamžiku mu nabídl místo svého náměstka, pokud důkazy zmizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám