Hlavní obsah

Lessy brzdí: Kalouskův telefonát nebyl nátlak, proto jsem o něm mlčel

• Aktualizováno
Novinky, jas

Policejní prezident Petr Lessy nepovažoval telefonát ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) za ovlivňování šetření nákupu letounů CASA. Ve čtvrtek to uvedl ve vysílání České televize. S informací o tom, že Kalousek volal Lessymu a měl mu hrozit stíháním, přišel policejní šéf na čtvrtečním jednání bezpečnostního výboru Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Kalousek i premiér Petr Nečas (ODS) Lessymu vzkázali, že chtějí důkazy o údajném vyhrožování. Premiér se také divil, proč o tom policejní prezident neinformoval jeho a ministra vnitra Jana Kubiceho. Lessy na to v ČT řekl, že telefonát "nepovažoval ze své strany za ovlivňování". Na jednání výboru jej ve čtvrtek zmínil pouze proto, že byl dotázán.

"Nepovažoval jsem to za nátlak v kauze CASA, považoval jsem to za nevhodné výroky na adresu policie," uvedl Lessy s tím, že telefonát nemohl vyšetřování případu ovlivnit.

Kalousek jej prý žádal, ať si ověří, že vyšetřovatel kauzy CASA volal jemu, nikoliv ministr vyšetřovateli. Na okraj pak podle Lessyho uvedl, že "za ty věci by mohli být policisté stíháni".

"Já si ty hovory nenahrával," dodal Lessy s tím, že první hovor proběhl 4. července v 16:18  a trval devět minut. V 16:41 měl proběhnout minutový telefonát a o další dvě minuty později hovořili oba muži čtyři minuty.

Kalousek jakékoliv vyhrožování odmítl a odkázal na vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Premiér Nečas označil Lessyho slova za závažná, nicméně se podivil, proč nebyl informován i proč si Lessy nechal telefonát pro sebe. [celá zpráva]

Jednání Lessyho se nezamlouvá ministrovi vnitra Janu Kubicemu. "Překvapilo mě, že si to nechal pro sebe a po více než týdnu s tím přišel na veřejnost," uvedl Kubice v ČT s tím, že policejní prezident je vázán služebním zákonem, a měl proto o telefonátech sepsat záznam a předat jej ministrovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám