Hlavní obsah

Léky za desítky milionů budou plně hrazené, slibuje Vojtěch

Právo, Novinky, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Velmi drahé léky na vzácné a život ohrožující nemoci typu cystická fibróza či svalová dystrofie by mohly být už od roku 2021 plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Počítá s tím novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou ministerstvo zdravotnictví pod vedením Adama Vojtěcha (za ANO) do konce roku předloží vládě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministra zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Pacienti trpící závažnými nemocemi, na které zabírají jen inovativní, těžko dostupná léčiva, by se tak nemuseli spoléhat jen na paragraf 16, který zaručuje nemocným i nehrazený lék za předpokladu, že se jejich choroba nedá léčit žádným jiným způsobem. I přesto paragraf 16 součástí zákona zůstane i po novelizaci.

„Chceme zrychlit proces vstupu inovativních léků do systému veřejného zdravotního pojištění a zároveň zohlednit měkká kritéria, jako je například, jestli má lék vliv na kvalitu života,“ řekl ministr Vojtěch.

Ampulka za 49 milionů

Doposud se totiž schvalování léků, které by pojišťovny hradily, řídí hlavně kritériem nákladové efektivity, které velmi drahá léčiva nesplňují. „Například u genové terapie stojí jedna ampulka 49 milionů korun,“ upozornil Vojtěch.

Vojtěch chce omezit reklamu na alkohol

Domácí

O nároku pacienta na drahý lék by nerozhodovali jen revizní lékaři: každá pojišťovna by podle novely měla zřídit odvolací komisi, ve které by zasedli nezávislí odborníci. Pacient by měl rovněž mít možnost obrátit se i na soud.

Nově by také výrobci museli v případě nefunkčnosti léku vracet pojišťovnám náklady. „Jedná se o sdílení rizika výrobce. Farmaceutické firmy by musely zpětně hradit náklady na léčbu, která by se u pacientů neuchytila,“ sdělil náměstek ministerstva Filip Vrubel. Ten také řekl, že u velmi drahých léků by nepřicházela v úvahu spoluúčast pacientů.

Svůj boj s rakovinou v dětství vyhrála, následky drastické léčby ji provází dodnes

Zdraví

„Změna by se týkala nejen vzácných onemocnění, ale celé řady onkologických nemocí,“ doplnila ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Lékový záznam? Ministr varuje před nesouhlasem

Ministerstvo zdravotnictví rovněž od 1. prosince spustilo sdílený lékový záznam: lékaři mají u všech pacientů možnost vidět, co berou za léky. Nyní běží přechodné období, během kterého mohou pacienti vyslovit písemný nesouhlas se sdílením svých léků, mají-li obavy, že by tyto citlivé údaje mohla zneužít třetí strana. Ostrý start poběží od června, lidé se budou moci odhlásit i poté.

Pozůstalí budou mít nárok na odškodnění za smrt či komplikace po očkování

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví i SÚKL chtějí ale pacienty přesvědčit, aby v něm zůstali. „Zakázáním náhledu do lékového záznamu snížíte míru bezpečnosti léčby a přebíráte na sebe odpovědnost a chyby v medikaci, které by se odhalily, kdyby do lékového záznamu zdravotníci měli přístup. Jde i o vaše zdraví,“ varují úřady v dopise, který bude společně s formulářem k vyjádření nesouhlasu rozeslán do ordinací lékařů.

Podle Storové od začátku měsíce vyjádřilo písemný nesouhlas s nahlížením do jejich záznamu jen asi pět pacientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám