Hlavní obsah

Léky z konopí mají být „na pojišťovnu“

Právo, Oldřich Danda

Lidé trpící roztroušenou sklerózou či Parkinsonovou nemocí, jimž na jejich problémy zabírá užívání marihuany, nebudou muset od roku 2012 či 2013 pěstovat či nakupovat konopí a tím porušovat zákon.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Skupina odborníků zaštítěná premiérem Petrem Nečasem už chystá změnu zákona, která by dovolovala využívat konopných látek pro léčení. To není úplně nová informace. Novinkou je to, že podle představ odborníků mají být léky z konopí hrazeny zdravotními pojišťovnami.

Předpokládá se, že by si pacienti připláceli v řádu stokorun, jako je tomu v Izraeli, kde měsíční dávka přijde maximálně na pět procent nejnižšího příjmu. V úterý na toto téma proběhl ve Sněmovně seminář se členy komise, která zákon chystá.

Již dnes je možné získat legálně britský přípravek Sativex, který konopí obsahuje, ale jeho měsíční dávka stojí 12 tisíc korun. To podle odborníků znemožňuje masivnější použití. „Bez placení pojišťovnami by to zcela ztrácelo smysl, protože by si takové léčení nemohlo dovolit ani horních deset tisíc,“ řekl v úterý ve Sněmovně na semináři o léčbě konopím profesor Richard Rokyta, odborník na léčbu bolesti.

Konopí je legální pro léčebné užití ve dvanácti státech, například v Kanadě či Izraeli. Užívá se k léčbě roztroušené sklerózy, Parkinsonovy choroby, nechutenství při léčbě rakoviny či AIDS.

Pěstování doma bude dál ilegální

Pokud bude uzákoněno, že konopí lze využívat k léčení, je podle ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martina Beneše zápis na seznam hrazených léků otázkou dvou měsíců. S tím souhlasí i náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. „Když bude politická shoda, nebude problém konopí na seznam hrazených léčiv zapsat,“ řekl Právu. Legislativní proces je ale spíš na dlouhé měsíce.

Ministerstvo zařazení konopí mezi léčiva podporuje. „Nejsme ale ochotni povolit pěstování pro neregulovanou samoléčbu,“ dodal Plíšek.

Řada lidí by regulované pěstování pro samoléčbu přivítalo, protože je to nejlevnější cesta k získání léku. Podle profesora Hebrejské univerzity Lumíra Hanuše, který se léčivými účinky konopí zaobírá 40 let a nyní působí v Izraeli, kde léčení marihuanou mají na vysoké úrovni, je lepší nechat pěstování na státu a odbornících. „Při centralizovaném pěstování je možné pěstovat více odrůd,“ uvedl Hanuš. Dodal, že analýzy rostlin, pro kvalitní léčbu nezbytné, jsou velmi drahé.

Léčbu určí specializovaný doktor

Poslanec a lékař Pavel Bém (ODS) soudí, že nebude problém vytvořit legislativu umožňující léčit konopnými přípravky. Doporučil ale, aby zákonnou úpravu neuspěchali a prodiskutovali se všemi zainteresovanými. Potíže podle něj budou dělat výrobci léků. „Konopí je konkurencí zavedených léků. Lze čekat, že se dostaneme do konfliktu s farmaceutickými společnostmi,“ uvedl Bém.

Podle Beneše budou muset udělat revoluční krok a určit zákonem, jaký lékař a komu bude moci konopné léky předepisovat. Pravděpodobnou variantou je, že léčbu určí specializovaný lékař a teprve na základě jeho diagnózy by mohl lék předepisovat jakýkoli doktor. Otázkou je také, zda se konopí a léky z konopí budou dovážet např. z Nizozemí, nebo se bude pěstovat v Česku. To by ale znamenalo vytvoření speciální agentury, která by udělovala licence a dohlížela na kvalitu.

Náměstek Národní protidrogové centrály Petr Kočí by přivítal, pokud by byl v Česku nastolen izraelský model, kde je možné na lékařský předpis získat potřebné množství konopí, ale nelegální prodej a užívání je tam tvrdě trestán. Za prodej drogy je tam sazba 20 let, nezletilému dokonce 25 let. Jen za držení speciální dýmky na kouření trávy je možné podle Hanuše být v Izraeli odsouzen na pět let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám