Hlavní obsah

Lékaři: Plošné testování už nedává smysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelné plošné testování na covid podle některých vědců nedává při současném stavu epidemie smysl. Ve svém prohlášení to uvedla skupina dvanácti lékařů a podpořil je i výbor Společnosti pro lékařskou mikrobiologii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Plošné testování je podle nich už organizačně i finančně neúnosné. Ministerstvo zdravotnictví však změnu v příštích dnech neplánuje.

Podle mluvčí resortu Gabriely Štěpanyové se s pravidelným testováním ve firmách a školách zatím počítá až do konce června.

Mezi studenty zkoušejí nové testování

Domácí

„Pro praktickou potřebu by postačilo vyšetřovat pouze jedince s klinickými projevy a podezřením na koronavirovou infekci a vytrasované kontakty a při pozitivním nálezu izolovat pacienta i osoby v jeho nejbližším okolí,“ stojí ve stanovisku lékařů, mezi kterými je například infekcionista Jiří Beneš nebo mikrobiolog Pavel Dřevínek.

Cíleně, ne tak často

Podobně to vidí i konkurenční Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). „Čím je epidemie menší, tím je plošné testování méně efektivní, a naopak efektivnější je testování na základě trasování,“ stojí v nedávném stanovisku skupiny.

Cílené testování by podle prohlášení MeSES mělo plošné testy postupně nahradit. Zrušit by se mělo ale až ve chvíli, kdy skončí i všechna plošná omezení pohybu, podnikání soukromého života nebo vzdělání. K tomu už z většiny došlo.

Denní přírůstky nakažených klesly v předchozích týdnech pod 1000 případů, v posledních dnech dokonce pod pět set. Týdenní incidence, tedy počet případů na 100 tisíc obyvatel, navíc včera klesla na 25.

Do Česka dorazily slíbené vakcíny z Rakouska. Na Slovinsko s Maďarskem se čeká

Domácí

Při této hranici se dá podle MeSES uvažovat o testování antigenními nebo PCR testy jen jednou za 14 dní nebo o úpravě režimu pro testování zaměstnanců. Testovat by se podle nich museli navrátilci z dovolené nebo účastníci hromadných akcí, jako jsou letní tábory či výcvikové kurzy. U stálých kolektivů by se mohlo zrušit.

Ve školách se musí žáci i zaměstnanci pravidelně testovat jednou týdně antigenním testem, nebo PCR testem jednou za dva týdny. A to pokud nemají doklad o očkování nebo prodělání nemoci. Ve firmách je tato povinnost jednou týdně.

V posledních týdnech byl rekord přes 350 tisíc antigenních testů za den a skoro 40 tisíc PCR testů za den.

Reklama

Výběr článků

Načítám