Hlavní obsah

Legální eutanazii poslanci nepodporují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kruté bolesti a vyhlídky na nedůstojné umírání vedou řadu lidí k úvahám o dobrovolné smrti. Eutanazie neboli usmrcení na žádost je legální pouze v několika státech světa. Debaty, zda legalizovat eutanazii nebo asistovanou sebevraždu, probíhají již mnoho let také v Česku.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zatím naposledy se o legalizaci eutanazie snažila v roce 2020 skupina poslanců za Piráty a hnutí ANO. Rozpaky a nesouhlas budí hlavně obava ze zneužití. Většina pro uzákonění eutanazie se ve Sněmovně zatím nenašla.

Eutanazie umožňuje úmyslně usmrtit pacienta s nevyléčitelnou nemocí na jeho vlastní žádost za účelem zkrácení jeho utrpení. Eutanazie je legální ve státech Beneluxu, v Kolumbii, Kanadě a na Novém Zélandu. Naposledy ji zlegalizovali loni v březnu ve Španělsku. Další z možných forem ukončení života při nevyléčitelné nemoci je asistovaná sebevražda.

Kolumbijský soud povolil asistovanou sebevraždu, poprvé v Latinské Americe

Amerika

Tento akt neprovádí přímo lékař, ale pacient sám. Tuto formu usmrcení připouští například Německo, Švýcarsko, několik států Austrálie a USA nebo nejnověji Rakousko.

Když někdo nemá téma, tak zvedne eutanazii
Milan Kubek, předseda ČLK

ČLK je proti

Podle názoru České lékařské komory (ČLK) a jejího před­sedy Milana Kubka je třeba v medicíně vždy pomáhat a nikdy škodit. „Eutanazie, tedy usmrcení ze soucitu, není v ČR legální a lékařská komora s ní nesouhlasí,“ řekl Kubek.

„Rizika jsou příliš veliká. Volání po eutanazii není nic jiného než přiznání, že není dostatečná dostupnost paliativní péče. Současná medicína umí tlumit bolest, co samozřejmě neumí, je tlumit bolest psychickou a emoční. Poslanci se mohou o eutanazii rozhodnout, jak chtějí, ale je to populismus. Když někdo nemá téma, tak zvedne eutanazii,“ řekl Kubek Právu.

Trpící mají mít možnost řešit svoji situaci podle svého svobodného uvážení
Milan Hamerský, spolek pro eutanazii

Eutanazie obsahuje nejen problém etický, ale také právní. Opačný postoj k eutanazii, než vyjádřil Kubek, má bývalý poslanec Lukáš Bartoň (Piráti), který v roce 2020 spolupředkládal návrh zákona o její legalizaci.

„Česká veřejnost jednoznačně na eutanazii připravená je. Průzkumy pravidelně ukazují, že občané ji podporují. My jsme se snažili tím naším návrhem otevřít diskusi, což se nám myslím si podařilo,“ řekl Právu Bartoň.

Ve Sněmovně není vůle

Další spolupředkladatel zákona poslanec Pavel Růžička (ANO) by zákon o eutanazii podpořil i v nynějším volebním období. „Myslím si, že by se každý měl svobodně rozhodnout, jestli chce ukončit svůj život, nebo se dál trápit,“ uvedl pro Právo.

Že ve Sněmovně není politická vůle, aby Češi v ČR mohli legálně podstoupit eutanazii, potvrzuje lékař a poslanec za ODS Bohuslav Svoboda.

„Eutanazie není v Česku podle mě úplně žádaná. Lidé to po nás lékařích nežádají. Myslím si, že to momentálně není téma, do budoucna se tím nejspíš budeme zabývat,“ řekl Právu předseda zdravotního výboru Svoboda.

Pro případný návrh by ruku nezvedl, sám ale říká, že o eutanazii přemýšlí ve dvou rovinách. „Z hlediska etiky je to nepřípustné, já musím udělat vše, abych pacientovi prospěl. Jako lékař jsem mu povinen co nejlépe pomoci. I dlouhodobě nemocným pacientům nebo nevyléčitelným pacientům dnešní medicína dokáže pomoci,“ podotkl.

„Na druhou stranu chápu, že pokud se k tomu člověk sám rozhodne a je to jeho svobodná vůle, pak to je princip, který je nedotknutelný, ale zároveň nesmí k tomuto činu být nikým donucen, a už vůbec ne lékařem. Já jako lékař toto prostě nesmím udělat,“ dodal Svoboda.

Boj pokračuje

Podle člena Spolku pro uzákonění eutanazie Milana Hamerského určitá šance existuje. „Kladem eutanazie je především respekt k právům trpících rozhodnout o svém konci. Dále pak nastavení jasných pravidel pro vztah umírajících, lékařů, příbuzných i státu. Milosrdná lež odpírá umírajícím právo znát skutečný stav a prognózu. Nechci, aby naši občané měli na výběr mezi amatérskou sebevraždou a cestou do zahraničí,“ vysvětlil Právu Hamerský.

Bylo to traumatizující, říká manželka Martina s ALS, který podstoupil asistovanou sebevraždu

Domácí

„Paliativní péče je široce dostupná a stejně jako v Nizozemsku a Belgii mají mít trpící možnost řešit svoji situaci podle svého svobodného uvážení,“ řekl Hamerský. V roce 2019 se podílel na přípravě návrhu předloženého skupinou poslanců, ANO a Pirátů. „Nyní se pokusíme získat podporu poslanců znovu. Začneme politiky, kteří se deklarují liberálně, a těmi, kteří v minulosti návrh podpořili,“ zakončil Hamerský.

Anketa

Jste pro legalizaci eutanazie v Česku?
Určitě ano
70,1 %
Spíše ano
12,8 %
Spíše ne
4,6 %
Určitě ne
10,6 %
Je mi to jedno
1,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17270 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám