Hlavní obsah

Landa vyrazil jednat s Babišem. Vláda se chová totalitně, míní

Podle zpěváka Daniela Landy musí vláda změnit způsob komunikace a najít cestu, jak uvolnit současná opatření navzdory pandemické situaci. Ve středu o tom vyrazil debatovat s jejími zástupci do Poslanecké sněmovny. V rozhovoru pro Novinky před jednáním mluvil i o důvodech, proč se on sám do politiky nechystá.

Rozhovor s Danielem Landou před schůzkou s Babišem a HavlíčkemVideo: Novinky

 
Článek

„Přicházím s akademiky a odborníky. Jsem jenom člověk, který něco zprostředkoval, zesílil hlas a posloužil. Formulujeme nějaká řešení, nad kterými je potřeba debatovat,“ řekl Landa.

Odkazoval přitom na nedávno zveřejněné desatero, kterým by se lidé a stát měli podle něj řídit při zvládání pandemie. Důraz klade na individuální opatření, vysvětlování či na pochopení principů samoléčby. Požaduje také návrat dětí do škol nebo uvolnění veškerých venkovních volnočasových aktivit.

Landovo desatero: Školy, obchody s opatřeními, vitamíny a zinek

Domácí

Landa ve středu dorazil i se skupinou akademiků sdružených okolo petice Blanický manifest na jednání se zástupci vlády o způsobech, jak „rychle a bezpečně otevřít Česko“. Vedle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) se pomocí videohovoru připojil i premiér Andrej Babiš.

Schůzka se měla konat již v polovině února, ale byla nakonec kvůli dění kolem nouzového stavu zrušena.

Babiš setkání s Landou odpískal

Domácí

Vláda by měla podle Landy změnit předně i způsob komunikace. „Chová se k nám totalitně. Nikdo se s námi nemaže ve smyslu vysvětlování a přenechávání zodpovědnosti více na občana, víc občana informovat a víc mu nechat zodpovědnost,“ podotkl.

Landa: Odmítat roušku je Klausovo svobodné rozhodnutí

Landa se nedávno objevil také na demonstraci iniciativy Chcípl PES, kde byl spolu s ním i prezident Václav Klaus, který je dlouhodobým odpůrcem roušek a v úterý se objevila informace, že i on onemocněl. „Myslím si, že to je svoboda pana Klause, jak se chová a nechová, je to jeho svobodné rozhodnutí,“ komentoval.

Chceme žít, ne přežívat: Demonstraci proti covidovým opatřením podpořil i Václav Klaus

Domácí

Zatímco Chcípl PES se navíc mezitím vyprofiloval jako politické hnutí, on sám nad vstupem do politiky neuvažuje, naopak chce zůstat v „politickém“ ústraní. „Jemně se stahuji do jiné formy pomoci, protože teď nechci podporovat žádné politické hnutí, ani se kolem politiky dále takto promítat,“ uvedl.

„Daniel Landa je občan a umělec, rozhodně ne politik,“ zdůraznil o sobě.

Šlachta, Minář, Landa? Trpaslíci v naději

Domácí

Na jeho poslední vystoupení však politici reagují i nadále. Mezi nimi nedávno i současný prezident Miloš Zeman, který uvedl, že zpěvákovy myšlenky považuje za hlouposti.

„Když z hradů a zámků na poddané už asi nedohlídnete, jejich starosti na vás tolik nedoléhají. Takže nechápete, proč vám tolik kvičí, když projíždí ve své limuzíně kolem,“ uzavřel Landa.

Reklama

Výběr článků

Načítám