Hlavní obsah

Landovo desatero: Školy, obchody s opatřeními, vitamíny a zinek

– Praha • Aktualizováno

Zpěvák Daniel Landa ve čtvrtek na tiskové konferenci představil plán, za jakých podmínek by se měla opatření v Česku co nejrychleji rozvolnit, aniž by došlo ke zhoršení epidemiologické situace. Podle něj by měla vláda a odborníci místo větších a větších restrikcí vysvětlovat, co je potřeba dělat. Lidé jsou totiž podle něj na restrikce citliví.

TK akademické skupiny petice Blanický manifest Daniela LandyVideo: Novinky

 
Článek

„Stát se proměňuje v nepřítele lidí. Vláda je odtržena od reality, zdejší lidé jsou na restrikce velice citliví. Politici navíc na opatření kašlou, čímž dávají najevo, co si o nich myslí,” sdělil ve čtvrtek Landa.

Vláda by měla podle něj více vysvětlovat. „Namísto pochopení občana přicházejí restrikce a urážky nešťastných obyvatel. Politici by měli prosit, přesvědčovat, ale podělali to. Odborníci mají vysvětlovat, co je potřeba dělat, a pak to nechat na zodpovědnosti jedince,” dodal na své tiskové konferenci.

Současný postup je podle něj zásahem do duše národa a jeho trýzněním. „Zajímají vládu jen mrtví s covidem, nebo i ostatní?” ptal se zpěvák.

Rozhovor s Danielem LandouVideo: Novinky

Landa: Covid nepopírám. Hoří v týlu a sháním mudrce, aby pomohli

Domácí

S tím souhlasí i epidemiolog Jiří Beran, který je jedním z tvůrců desatera doporučení podle „zdravého rozumu”.

„Je potřeba vysvětlovat, že záleží jenom na každém z nás, jak se bude chránit proti viru a jak bude bránit tomu, aby se přenášel dál. Je například prokázáno, že nejvyšší podíl přenosu do seniorské populace má rodina nebo přátelé. Nejdůležitější je dodržování 4R - ruce, roušky, rozestupy a rozum,” řekl.

Děti do škol, otevření obchodů 

Tvůrci desatera pak volají po rychlém návratu dětí do škol, otevření obchodů, hotelů či restaurací, a to za přísných epidemiologických opatření. Povolen by měl být podle nich také sport na vnitřních i venkovních sportovištích. Otevřít by se měla také všechna divadla a kina. Doporučují také užívat vitamín C, D a zinek.

Babiš setkání s Landou odpískal

Domácí

Zpěvák Landa si tiskovou konferenci naplánoval poté, co premiér Andrej Babiš (ANO) zrušil jejich společnou úterní schůzku. Babiš se totiž místo ní zúčastnil jednání s opozičními stranami, kde řešil mimo jiné zefektivnění koronavirových pravidel.

Landa zkritizoval vládní postup při covidové epidemii ve Sněmovně již v lednu, kdy uvedl, že kroky kabinetu mají negativní vliv na životy obyvatel.

Landovo desatero:
1. Soustředit zdravotní péči a očkování na všechny ohrožené skupiny obyvatelstva stanovené infekcionisty, epidemiology, imunology, případně dalšími lékařskými profesemi.
2. Dodržovat osobní ochranná preventivní opatření 4R: Ruce – Rozestup – Rouška (ve vybraných rizikových prostorách) – Rozum a užívat vitamín C a D a zinek.
3. V případě onemocnění co nejdříve zahájit samoléčbu a dodržet její principy (acylpyrin/aspirin, vitamín D a C, zinek, pravidelné větrání společných prostor, dostatek tekutin, erdomed, příp. sinupret či bromhexin).
4. Okamžitě uvolnit prezenční formu výuky na všech typech škol (naprosto zásadní požadavek pro obnovu návyků dětí a mládeže, pro obnovu autoimunity, pro obnovu sociálních kontaktů, k zamezení psychických a psychosomatických problémů).
5. Uvolnit okamžitě veškeré volnočasové aktivity ve venkovních prostorech včetně lyžařských středisek pro všechny skupiny obyvatelstva za striktního dodržování bodu č. 2. (omezeními se velmi silně a rychle snižuje přirozená imunita).
6. Uvolnit všechny volnočasové sportovní aktivity ve vnitřních prostorech za striktního dodržování bodu č. 2 a stanovit počet osob na metr čtvereční, např. 1 osoba na 10 až 15 m2.
7. Zvýšit podíl přirozeného pohybu (chůze do schodů, běh a další) ve venkovních prostorách bez roušky pro zvýšení přirozené imunity.
8. Otevřít všechny maloobchodní prodejny, prodejny v nákupních střediscích a provozovny služeb za striktního dodržování bodu č. 2., např. 1 osoba na 10 m2.
9. Otevřít všechna ubytovací, lázeňská, restaurační a gastronomická zařízení při dodržování určitého počtu osob u stolu, respektive počtu osob na metr čtvereční.
10. Otevřít všechna divadla a kina a povolit pořádání koncertů, plesů a dalších společenských akcí s tím, že jejich kapacita bude první měsíc snížena za striktního dodržování bodu č. 2.

Reklama

Výběr článků

Načítám