Hlavní obsah

Kühnl: incident ukázal nutnost obměnit vládní letku

Právo, Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/TEL AVIV

Technici v neděli odpoledne opravili rozbité ukazatele paliva vládního stroje Tu-154M. Letoun s ministrem Karlem Kühnlem se kvůli závadě musel v poledne - po dvou hodinách ve vzduchu - vrátit z cesty do Izraele. Stroj nově odletěl po 14. hodině. Ministr incident okomentoval tím, že je to jen ukázka nutnosti obnovit vládní letku.

Foto: Aleks Mirič

World’s Ultimate Strongman Championship u105kg, 18.8.2018 Přerov

Článek

 "Myslím, že nefungovaly nějaké budíky. Museli jsme se proto otočit. Já ale absolutně důvěřuji letce i pilotům a prakticky jsem to neznamenal. Je to ale i určitá ukázka toho, že je čas na obnovu letky," řekl Kühnl novinářům.

Ve vzduchu dvě hodiny

Tu-154M se vrátil do Prahy krátce před dvanáctou hodinou. Nikomu z osob na palubě podle armády nehrozilo žádné nebezpečí. 

"Do hodiny budeme vědět, jak dále postupovat," řekl Právu v poledne, záhy po nouzovém přistání, kapitán letu Kapitán Martin Štokr. "Nejde o závažnou poruchu. Jedná se o závadu na indikaci stavu paliva. Za této situace jsme ale nemohli pokračovat v letu," konstatoval.  

Stroj odstartoval z pražské Ruzyně dnes kolem desáté hodiny ranní.

Hlášení na palubě

"Jedná se o drobnou technickou závadu," hlásil delegaci na palubě Štokr. "Není ohrožena bezpečnost letu," tvrdil, zatímco stroj kroužil nad ČR a vypouštěl z bezpečnostních důvodů z nádrží palivo.

Tu-154 M, s nímž Kühnl letěl, je novější ze dvou strojů této řady ve vládní letce, kam byl dodán v roce 2000.

Cesta ministra je naplánovaná na 13. - 16. března. Během návštěvy se  setká se svým izraelským protějškem Šaulem Mofazem a s předsedou Výboru pro obranu a zahraniční věci Knesetu Juvalem Steinitzem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám