Hlavní obsah

Kubice zpochybnil Rathovo tvrzení, že u jeho výslechu byl šéf útvaru odposlechů

• Aktualizováno

Ministr vnitra Jan Kubice (nestr.) v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce zpochybnil tvrzení obviněného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, že u jeho výslechu v Praze byl přítomen ředitel útvaru zvláštních činností Tomáš Almer. Rath to řekl na úterní schůzce s poslanci mandátního a imunitního výboru Sněmovny a dokládal to jako důkaz komplotu ze strany Kubiceho a Almera.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

"Pro mě to je naprosto nová informace, u toho výslechu jsem nebyl," řekl Kubice.

"V každém případě mi přijde velmi nepravděpodobné, že by u takového výslechu byl přítomen ředitel Útvaru operativní dokumentace. Téměř to vylučuji," prohlásil Kubice, přičemž zopakoval, že o tom slyší poprvé. O Rathově tvrzení ale média již v úterý informovala. [celá zpráva]

Rath tvrdil, že u jednání o uvalení vazby byl přítomen Almer, který podle bývalého hejtmana osobně pouštěl odposlechy. Rath poslancům dokonce sdělil zajímavý detail, Almer prý políbil flashdisk, na němž měl databázi s odposlechy uloženou. [celá zpráva]

"Musím říci, že jsme z toho byli v šoku napříč politickým spektrem," řekl stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD). "Budu chtít po panu ministrovi a po policejním prezidentovi, aby ta informace byla potvrzena nebo vyvrácena," řekl Tejc s tím, že i on to bere jen jako Rathovo tvrzení. "Došlo tam i k nějaké emotivní situaci, jak to popisoval David Rath, ze strany ředitele útvaru vůči Davidu Rathovi. A to bych nepovažoval za profesionální," dodal.

Na otázku, zda se domnívá, že Rathovo zadržení a obvinění v kauze převzetí úplatku sedmi miliónů korun je výsledkem komplotu Kubiceho a Almera, Tejc odpověděl, že nikoliv. "Já pana Kubiceho podezřívám z řady věcí, ale z této ne," prohlásil Tejc s tím, že se nelze domnívat, že by "organizoval celou tuto věc".

"U pana Almera už ta role je poněkud jiná, ale ať už je jakákoli, tak to ještě neznamená, že nedošlo ke spáchání trestného činu a že policie nepostupovala správně, když Davida Ratha zadržela," dodal.

Tejc: zloději půjdou za mříže, pokud jsou součástí opozice

Zároveň Tejc ale prohlásil, že mu připadá účelové, že byl zatčen pouze David Rath, zatímco větší kauzy vládních politiků se nedotáhnou do konce.

"Za účelové považuji, že došlo pouze na Davida Ratha a že se policie zabývala jen kauzou v řádu několika miliónů." Odlišně prý jedná v kauzách Promopro, Izip a Opencard.

"Policie vyslala signál, že ti, kteří kradou, půjdou za mříže, pokud jsou součástí opozice," řekl Tejc. Rád by, aby se ukázalo, že policie je nezávislá na koalici. Nicméně připustil, že Rath je vinen.

„V kauze Promopro nejenže pan Vondra nebyl obviněn, ani nebyla povolena domovní prohlídka. A jednalo se o stovky miliónů.“

Kubice namítnul, že všechny kauzy se vyšetřují. A o domovní prohlídce rozhoduje státní zástupce na základě důkazů, přičemž ministr důkazní situaci nezná.

Veřejné vystoupení Davida Ratha v parlamentu by Kubice uvítal. Stejně tak Tejc.

Spolupracující svědek

Ministr vnitra si myslí, že vláda pracuje na opatřeních proti korupci. Policii by měla například pomoci instituce spolupracujícího svědka. Nový zákon je už před podpisem prezidenta, upřesnil Kubice.

„Maximum vláda rozhodně neučinila, byl dvakrát odmítnut návrh ČSSD na majetková přiznání a zrušení anonymních akcií,“ uvedl Tejc. Úředníci by měli podle něj mít vyšší zodpovědnost za svá rozhodnutí.

Zákon o úřednících se vláda bude snažit stihnout předložit do konce června, řekl Kubice.

Také odmítnul, že v minulosti žádnou kauzu nedotáhnul do konce. Panovala prý jiná situace. „Tehdy byly všechny stěžejní případy odebrány státním zástupcům a všechny dělal státní zástupce Omelka. “V televizi sdělil, že detektivové ÚOOZ padělají cestovní příkazy v hodnotě 60 korun. Nic z toho se nepotvrdilo.“

„Toto vystoupení bylo pro mě zlomové, pak jsem se obrátil na branný a bezpečnostní výbor sněmovny,“ dodal.

Údaje z mobilů ohroženy

Pokud se nepodaří schválit zákon o využití dat mobilních operátorů, mohla by v říjnu policie ztratit možnost je používat.

Novela by měla podle Kubiceho projít v červnu ve Sněmovně i v Senátu. Tejc nechtěl říct, zda u ČSSD projde: "Může se stát, že Senát vrátí návrh s pozměňovacími návrhy, já budu apelovat, aby to bylo schváleno co nejdříve."

Kvůli tomu by se mohla Sněmovna sejít i o prázdninách.

S vytvořením speciálního protikorupčního útvaru by Jan Kubice nesouhlasil. Kdyby byl  podřízen přímo policejnímu prezidentovi, nebylo by to systémové. Možnost vytvoření útvaru zatím zkoumá komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám