Hlavní obsah

Kubek: poplatky zhorší vztahy mezi pacienty a lékaři

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) chce zavedením poplatků donutit pacienty, aby více zvažovali návštěvu lékaře. Podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka to však notně zhorší vztahy mezi pacienty a lékaři.

Článek

"Zavedení poplatků považuji za nepřijatelné. A navrhovaná pokuta 50 tisíc Kč za to, když se poplatek od pacienta nevybere, je Julínkova pomsta lékařům," uvedl Kubek. Lékař, který opakovaně nevybere od pacienta poplatek 30 korun, bude totiž moci být podle Julínkova návrhu postižen pokutou až 50 000 Kč.

"Když pacient řekne, že nemá peníze, to se s ním lékař bude prát?" ptá se v té souvislosti stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath. "Jestliže se pacient bude chtít lékaři pomstít, řekne, že nemá třicetikorunu na poplatek a pojišťovně pak napíše, že doktor ho od něj nevybral. Následovat pak bude pokuta 50 tisíc korun. Jak absurdní," dodal Rath.

Doklad o zaplacení jen na vyžádání

Přes hrozbu padesátitisícové pokuty už někteří lékaři avizovali, že budou vybírání poplatků sabotovat. Poplatky budou podle Julínka příjmem soukromého lékaře nebo zdravotnického zařízení, které je vybere. O to méně ovšem dostanou lékaři i nemocnice peněz od zdravotní pojišťovny. Lékař na vyžádání vystaví pacientovi doklad o zaplacení poplatku. Protože to nebude jeho povinnost, může to vytvořit mnoho nedorozumění. A zdravotní pojišťovna bude sotva moci kontrolovat, kolik peněz lékař od pacientů vlastně vybral.

V roli prosebníků

Ministerstvo zdravotnictví přiznává, že je v navrhovaných poplatcích je ještě hodně nevyjasněných konkrétních situací. Když například pacient překročí za daný rok pětitisícový limit poplatků u lékaře a doplatků za léky, zdravotní pojišťovna mu má přeplatek do 60 kalendářních dnů vrátit. Pokud to neudělá, má pojištěnec právo ji o to požádat. To ale podle Ratha povede k tomu, že pacienti budou v roli prosebníků.

Třicet korun se má platit za návštěvu praktického, dětského, zubního a ženského lékaře, ambulantního specialisty, klinického psychologa a logopeda. Dále třicet Kč za každou položku na receptu, tedy za vydání každého ze zdravotního pojištění plně nebo částečně hrazeného léčivého přípravku nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely, předepsaného na receptu, bez ohledu na počet balení.

Šedesát korun zaplatíme za den hospitalizace v nemocnici, odborném léčebném ústavu, dětské odborné léčebně, ozdravovně, i při poskytování komplexní lázeňské péče. Dny, kdy byl pojištěnec hospitalizován a propuštěn, se budou počítat jako jeden den. Poplatek se vztahuje i na pobyt průvodce dítěte, je-li hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

Devadesát korun dáme za pohotovostní službu, lékařskou službu první pomoci, ústavní pohotovostní službu a to ve dnech pracovního klidu. V pracovních dnech pak od sedmnácti hodin večer do sedmi ráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám