Hlavní obsah

KSČM si mezi Dienstbierem a Zemanem kandidáta na Hrad nevybrala

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Komunisté v sobotu na zasedání ústředního výboru rozhodovali, zda svým voličům doporučí dát v lednové přímé volbě prezidenta hlas Miloši Zemanovi nebo kandidátovi ČSSD Jiřímu Dienstbierovi. Konkrétní doporučení ale nakonec nepadlo. Doporučili pouze volit kandidáta nalevo od středu.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Minulý týden v pátek si o přízeň komunistů řekli osobně Zeman i Dienstbier na rokování stranického výkonného výboru. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zároveň zaslal lídrovi KSČM Vojtěchu Filipovi otevřený dopis, ve kterém vyzval k podpoře Dienstbiera.

Ve středu se pak kvůli prezidentské volbě ve Sněmovně sešly špičky sociálních demokratů a komunistů. Sobotka na tomto jednání znovu požádal, aby KSČM doporučila Dienstbiera. A hlavně ujišťoval KSČM, že jeho strana stojí za svým kandidátem.

Komunisté požadovali v tomto směru garanci. Zarazilo je totiž, že v rámci ČSSD nepanuje jednota a například místopředsedkyně strany Marie Benešová nebo čestný předseda Valtr Komárek podporují otevřeně Zemana. Názory přitom nejsou jednotné ani v rámci KSČM.

První čs. kosmonaut a europoslanec Vladimír Remek se vyslovil pro Zemana, místopředseda KSČM Jiří Dolejš pro Dienstbiera.

Reklama

Výběr článků

Načítám