Hlavní obsah

KSČM se postavila Rathovi, nepodpoří rušení železničních tratí

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunisté se postavili proti vedení Středočeského kraje, které ovládá ČSSD v čele s hejtmanem Davidem Rathem. KSČM totiž nepodpoří masivní rušení osobní dopravy na regionálních železničních tratích, se kterým Rathův kraj vyrukoval. Jde přitom o první výraznou roztržku mezi Rathovou krajskou vládou a komunisty, kteří ji tichou podporou drží u moci.

Foto: René Volfík, ČTK

Článek

Šéf středočeských komunistů a místopředseda strany Stanislav Grospič na čtvrteční tiskové konferenci ve Sněmovně uvedl, že Rathův kraj chystá zastavit osobní dopravu na 11 železničních tratích, na pěti ji omezit výrazně a na sedmi omezit částečně. Zastavení osobní dopravy přitom ve většině případů nakonec vede k likvidaci příslušné tratě.

Rathovo vedení si od toho slibuje úsporu 31 miliónů korun. Grospič ale prohlásil, že KSČM s rušením osobní železniční dopravy nesouhlasí a ruku pro plán nezvedne. „KSČM nesouhlasí s omezováním regionální železniční dopravy,“ sdělil.

Středočeští zastupitelé budou o železnici jednat už v pondělí. „Podáme pozměňovací návrh, který povede k zachování současného objemu přepravy,“ řekl k tomu Gropič.  

Podle místopředsedy komunistů je řešitelné najít v rámci kraje peníze, aby se osobní doprava na železnici nemusela rušit a omezovat. Odmítl argument, že omezení je nutné kvůli ekonomické krizi.

Také šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik plán Středočeského kraje odmítl. „Krize jednou skončí, lidi bude potřeba přepravit,“ uvedl a Ratha v této souvislosti zkritizoval například za snahu přestěhovat dětský domov v Pyšelích.

Proti je i ODS

Zastupitelstvo Středočeského kraje tvoří 65 členů, z toho 26 členů je za ČSSD, 25 členů za ODS, 10 členů za KSČM, 4 členové za Nezávislé starosty pro kraj. Bez hlasů komunistů tak plán vedení kraje neprojde. Proti likvidaci osobní dopravy na železnici se totiž postavila nedávno také ODS, a to ústy bývalého hejmtana a místopředsedy strany Petra Bendla. 

„Středočeský kraj letos utratí 80 miliónů korun za slevy na jízdném pro všechny žáky a studenty bez rozdílu. V příštím roce to má být dokonce více než 200 miliónů korun. V této souvislosti pokládá Petr Bendl rušení tratí za zásadní chybu a příklad neodpovědné politiky,“ uvedla ODS v úterním tiskovém prohlášení

Část studentů do 19 let může jezdit do školy zcela zdarma. Opatření zavedl Rath po nástupu do funkce. O bezplatné jízdné zatím požádalo přes sedm tisíc lidí.

I přes tento krok je Rath podle průzkumu nejméně oblíbeným hejtmanem.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám