Hlavní obsah

Nejoblíbenějším hejtmanem je Hašek, nejhůře si vede Rath

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po roce působení nových hejtmanů zmapovala společnost SANEP ve svém internetovém průzkumu, jak veřejnost jejich činnost hodnotí. O svých hejtmanech hlasovali pouze obyvatelé z oblastí jejích působnosti. Nejlépe z průzkumu vyšel hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, kterého podpořilo 64 procent jeho krajanů. Naproti tomu zcela propadl David Rath, který si na svou stranu získal jen 27 procent Středočechů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Hejtmani Michal Hašek a David Rath (oba ČSSD)

Článek

Všichni hejtmani se dostali ke svým pozicím po loňských volbách, kdy ČSSD napříč ČR zvítězila díky kampani, v rámci níž strana slíbila platit z krajských pokladen zdravotnické poplatky. Výjimkou zůstala bašta ODS hlavní město Praha, kde zvítězil primátor Pavel Bém.

Slušné hodnocení si vysloužili také hejtmani Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas a Vysočiny Jiří Běhounek. Oba si ve svých krajích vysloužili shodně podporu 56 procent respondentů.

Obliby nadpoloviční většiny se těší také hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík. Popularita ostatních hejtmanů včetně pražského primátora Pavla Béma se pohybuje mezi 40 až 49 procenty.

Z řady ale výrazně vystupuje středočeský hejtman a poslanec David Rath, který je oblíben pouze u 27 procent Středočechů. Rath si zato v průzkumu připsal rekord, ovšem naopak v nespokojenosti občanů s jeho působením, která činí 54 procent. Nespokojenost nadpoloviční většiny si přitom žádný z hejtmanů nevysloužil. 

Na paty mu v tomto ohledu šlape pouze primátor hlavního města. Nespokojenost s Bémem vyjádřilo 46 procent respondentů a získal také nejnižší bezmeznou podporu (devět procent). V součtu s váhavými souhlasy však má popularitu 48 procent Pražanů a páté místo na pomyslném žebříčku suverenity mezi regionálními vůdci. 

Nejrozporuplnějším hejtmanem je pak Rado Martínek, s jeho politikou deklarovalo souhlas i nesouhlas 41 procent obyvatel Pardubického kraje. 

Oblíbenost hejtmanů v jednotlivých krajích podle SANEP (v procentech)
HejtmanSpokojenoNespokojenoNeví
Michal Hašek (Jihomoravský kraj)64288
Jaroslav Palas (Moravskoslezský kraj)563410
Jiří Běhounek (Vysočina)562420
Martin Tesařík (Olomoucký kraj)543016
Pavel Bém (primátor Prahy)48466
Jiří Zimola (Jihočeský kraj)473617
Milada Emmerová (Plzeňský kraj)464212
Stanislav Mišák (Zlínský kraj)463618
Lubomír Franc (Královéhradecký kraj)443818
Jana Vaňhová (Ústecký kraj)433126
Radko Martínek (Pardubický kraj)414118
Josef Novotný (Karlovarský kraj)412930
Stanislav Eichler (Liberecký kraj)403921
David Rath (Středočeský kraj)275419
Pozn.: Kromě Pavla Béma z ODS byli všichni hejtmani zvoleni za ČSSD.
Zdroj: SANEP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám