Hlavní obsah

Kraus: O mé cestě do Ghany mluvil v TV jako první Langer

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda Sněmovny a ODS Ivan Langer byl podle předsedy klubu poslanců ČSSD Michala Krause první, kdo upozornil na cestu do Ghany s dnes odsouzeným podnikatelem Františkem Rigem. Kraus Právu řekl, že se to stalo loni v pořadu TV Nova Sedmička.

Článek

Přepis pořadu z 6. března 2005, který se týkal osudu tehdejšího premiéra Stanislava Grosse, obsahuje tyto Langrovy věty: "Také nepoužívám takové argumenty a pseudoargumenty, jaké se snažíte vytáhnout vy. Také vám nepřipomínám cesty do Afriky a do Ghany a propojování se na osoby, které byly odsouzeny na deset let trestu odnětí svobody se jménem František Rigo. To s tím nesouvisí."

Kraus podle svých slov nechápe, kde Langer tenkrát na informaci přišel. "A teď ODS vystupuje s tím, abych odstoupil. Takže si myslím, že většina lidí chápe, že to je bohužel součást předvolebního boje, který se ODS rozhodla realizovat," řekl Kraus.

Munici dodávají odsouzení lidé

Poslanci se nelíbí, že proti politikům vystupují lidé obvinění nebo odsouzení za zločin. "Nepřekvapuje mě, že ODS v politickém boji opět využívá špinavostí, které na představitele soc. dem. házejí lidé, kteří páchali trestnou činnost v období vlády ODS," uvedl Kraus. Podle něj ODS v kauze rozpoutané uprchlým miliardářem Radovanem Krejčířem a MfD požadovala odvolání celé vlády.

"V případě pana Riga požadují odvolání mé. Představitelé ODS si musí vybrat, jestli budou věřit stíhaným nebo usvědčeným podvodníkům, anebo představitelům politické strany, byť s ní soupeří. Odstupovat nemám proč," doplnil Kraus.

Podle něj má konstrukce údajného úplatku za státní zakázku ve výši zhruba půl miliardy korun, který se měl "vyprat" v Ghaně, spoustu děr. Kdyby Kraus podle svých slov získal takové prostředky, neusiloval by o zařazení na volitelné místo na kandidátce ČSSD a znovuzvolení do Sněmovny. "Každý normální člověk by si dal nohy na stůl," poznamenal.

Kdyby skutečně takový úplatek existoval, Kraus by se k takovým penězům za údajnou státní zakázku nemohl jako stranický nepřítel tehdejšího premiéra a šéfa ČSSD Miloše Zemana stejně dostat.

ODS: Trapné vysvětlení

ODS ve středu v prohlášení podepsaném předsedou Mirkem Topolánkem vyzvala Krause, aby složil funkce. "Vysvětlení, které Michal Kraus do této chvíle učinil, považujeme za absurdní, trapné a drzé," uvedl Topolánek.

Poslancovo vysvětlení považuje ODS za "stejně věrohodné, jako pohádka Stanislava Grosse o řešení jeho bytové kauzy trojicí Vik-Rod-Simkanič". [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Kraus kvůli cestě do Ghany neodstoupí

Předseda poslanců ČSSD a lídr volební kandidáty v Libereckém kraji Michal Kraus tvrdí, že při obchodních jednáních v Ghaně nic špatného neudělal a nevidí proto...

ODS: Kraus je trapný a měl by odstoupit

Občanská demokratická strana ve středu vyzvala předsedu poslanců ČSSD Michala Krause, že by měl kvůli své cestě do Ghany a údajným investičním aktivitám...

Výběr článků

Načítám