Hlavní obsah

Krajský úředník bral za Jermanové 200 tisíc měsíčně

– Praha

Středočeský kraj poskytl údaje o platech vedoucích úředníků z éry hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Výplata nyní už bývalého ředitele úřadu Jiřího Holuba tehdy činila kolem 200 tisíc měsíčně včetně odměn. Informoval o tom server SeznamZprávy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslava Pokorná Jermanová

Článek

Kraj nejdříve zveřejnění jmen odmítal, tvrdil, že by porušil zákon o ochraně osobních údajů. Později, po zadání ministerstva vnitra, zveřejnil odměny čtyř nejvýše postavených úředníků. Nyní hejtmanství poskytlo serveru kompletní data.

Ať si ho doma srovná, odsoudil Babiš výlevy chotě hejtmanky Jermanové

Krajské volby

Po loňských volbách se hejtmankou stala Petra Pecková (STAN), která slíbila, že úřad informace o platech zveřejní. SeznamZprávy nyní zveřejnily přehled platů i s odměnami a jmény, týkají se například zástupců ředitele úřadu.

Jeden z nich bral v roce 2019 měsíčně v průměru přes 155 tisíc korun. Vedoucí kanceláře hejtmanky měla průměrný měsíční příjem 116 tisíc korun, stejně jako vedoucí odboru kultury. O několik tisíc měsíčně více měl vedoucí odboru regionálního rozvoje.

Pokorná Jermanová už dříve uvedla, že udělování mimořádných odměn není v kompetenci hejtmana.

Středočeští úředníci měli prémie až 85 tisíc měsíčně

Domácí

„Na výběr zaměstnanců, uzavírání pracovních smluv ani na jakoukoli personální agendu spojenou se zaměstnanci krajského úřadu, tedy ani na poskytování a výši odměn, nemám žádný vliv. Toto je kompetence ředitele krajského úřadu, případně vedoucích jednotlivých odborů,” řekla bývalá hejtmanka.

Podle zákona ale hejtman odměny řediteli kraje schvaluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám