Hlavní obsah

Krajská organizace KDU-ČSL si chce podat Hovorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Hlasování lidoveckého poslance Ludvíka Hovorky proti reformě nezůstane v jeho straně bez odezvy. Předseda KDU-ČSL ve Zlínském kraji a náměstek ministra pro legislativu Jiří Stodůlka ve středu řekl, že Hovorka bude muset krajskému výboru strany svůj postoj vysvětlit. Hovorka nic vysvětlovat nehodlá.

Článek

"Je to minimálně k zamyšlení, když se mezi poslanci koalice najde jediný, pro něhož jsou ty problémy tak veliké, že hlasuje proti celé reformě. Mám z toho velmi smíšený pocit," sdělil Stodůlka. Podle něho se Hovorka postavil i proti věcem, které měla KDU-ČSL ve volebním programu. "Pokud se s ním pan Hovorka neztotožňuje, je otázka, co dál," dodal Stodůlka.

Podle něho si strana nemůže dovolit "solitéra", který by hlasoval proti rozhodnutí jejích orgánů. "Myslím si, že argumenty pana poslance jsou liché. Pochopil bych etické výhrady, sám jich mám mnoho. Ale tady šlo o ekonomiku," uvedl šéf krajských lidovců s tím, že Hovorka by měl spolustraníkům sdělit, jak se postaví k realizaci reformy. Podle jeho postoje hodlá Stodůlka podat případný návrh na usnesení. Příští jednání krajského výboru KDU-ČSL na Zlínsku je plánováno na počátek září.

Nemají mě za co trestat, míní Hovorka

Sám Hovorka se nedomnívá, že by ho lidovci měli za jeho postoj trestat. "Jsem loajální. Nevím, za co bych měl být potrestán či dokonce vyloučen ze strany. Vyjádřil jsem jiný názor a nabídl vstřícné řešení. Mrzí mě, že to kolegové nepřijali," reagoval Hovorka.

Podotkl, že pochybnosti o reformě už přednesl na okresní, krajské i celostátní úrovni. "Pokud se to kolegům nelíbí, ať mi to sdělí a řeknou mi, co mám dělat," dodal poslanec.

Krajská tajemnice KDU-ČSL ve Zlínském kraji Karla Vaculínová v úterý sdělila, že členská základna lidovců vnímá Hovorkovo hlasování negativně. Samotný poslanec však prý má i jiné než záporné ohlasy. "Mnozí lidé z členské základny ani neví, o čem se jednalo," poznamenal Hovorka.

Za Hovorkou stojí lidovci na Uherskohradišťsku

Podle předsedy lidovců na Uherskohradišťsku Zdeňka Píchy okresní organizace o případném potrestání svého poslance neuvažuje. "V otázce poplatků u lékaře u dětí do 15 let měl podporu našeho výboru. Zaznamenal jsem i negativní ohlasy na jeho hlasování, ale nikdo netvrdil, že by za to měl být potrestaný," řekl Pícha.

Hovorka svůj postup při úterním hlasování obhajoval tím, že se od koalice nedočkal vstřícného kroku. Od začátku mu na reformě vadilo především zavedení poplatků u lékaře pro děti, nakonec pro něj ale prý bylo nepřijatelné především to, že koalice v rámci pozměňovacího návrhu k reformě navrhla i změny v kategorizaci léčiv.

Zvolený postup, kdy se k vládnímu návrhu schvaloval ještě pozměňovací návrh, podle jeho slov nemá ve světě obdobu a celou reformu to diskredituje.

Čunek trest nechystá

Hovorkovo rozhodnutí hlasovat proti reformě pokládá za špatné i předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Sankce prý ale nechystá. V KDU-ČSL se však i podle něho bude poslancův postoj ještě řešit, aby už další hlasování lidoveckých poslanců byla jednotná.

"Určitě by bylo neudržitelné, kdyby pan poslanec Hovorka měl i na jiné důležité věci vždycky osobní názor, protože to by určitě koalice nemohla existovat," dodal vicepremiér.

Reklama

Související články

Čunek: Hovorka je jako jeden z mála poctivý

Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka váhá s podporou koaličního reformního balíku veřejných financí. Vadí mu především jeho zdravotnická část. Přestože by svým...

Výběr článků

Načítám