Hlavní obsah

Kraje požádaly o pět miliard na opravu silnic nižších tříd

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Projekty za téměř pět miliard korun připravily kraje v rámci dotací na opravy silnic druhých a třetích tříd. Vláda loni rozhodla, že na tyto rekonstrukce vyčlení 4,5 miliardy, premiér Bohuslav Sobotka si pochvaluje, že je o rekonstrukce zájem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Dnes jsme obdrželi informaci o tom, že není problém s projekty a že naopak je převis z hlediska poptávky krajů,“ informoval Sobotka na brífinku po jednání s Asociací krajů.

Šéf hejtmanů Michal Hašek upřesnil, že byly podány žádosti za 4,8 miliardy korun.

„Mohu dnes s radostí konstatovat, že všechny kraje České republiky odevzdaly svoje žádosti a projekty Státnímu fondu dopravní infrastruktury,“ prohlásil Hašek a symbolicky předal Sobotkovi všechny žádosti krajů.

Vyostřené jednání

Jednání Haška s ministry bylo vyostřené. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš totiž nehodlal ustoupit z podmínky, aby na rozdělování prostředků dohlížel zástupce vlády. Ve výběrových komisích na jednotlivé projekty mají být zástupci ministerstev dopravy a financí.

„Domluvili jsme se, že dostanou ty peníze za podmínky, že tam bude zástupce ministerstva dopravy, ptal jsem se na to dvakrát, nikdo mi na to neodpověděl, tak jsem se zeptal potřetí, zvýšeným hlasem, a zjistilo se, že SFDI to tam údajně nedalo, i když to byla jasná dohoda, ale hejtmani potom řekli, že to tam dají. Nemáme přece co skrývat, když všichni podnikáme transparentně,“ popsal jednání Babiš.

Hašek: Naštvaný Babiš se mýlil

„Andrej Babiš zjistil, že ministr za ANO Dan Ťok nezajistil to, aby v podmínkách SFDI na financování oprav krajských silnic byla i účast zástupce ministerstva dopravy ve výběrové komisi na výběr zhotovitele, asi se naštval,“ komentoval Babišovo rozhořčení Hašek.

„A jak byl naštvaný, začal si plést SFDI (Státní fond dopravní infrastruktury) a SŽDC (Správa železniční dopravní cesty), asi podle hesla nejlepší obrana je útok,“ popsal a dodal: „Jsem rád, že jsme Andreje Babiše vyvedli z omylu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám