Hlavní obsah

Krajané ze západu Ukrajiny jsou zaskočeni, trvalý pobyt v ČR snáze nezískají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští krajané žijící na západě Ukrajiny, jimž vláda letos na jaře slibovala, že budou moci získat ve zrychleném režimu trvalý pobyt v ČR, se cítí podvedeni. Ministerstvo vnitra jim nedávno sdělilo, že zjednodušená procedura se na ně vztahovat nebude, neboť nežijí v oblastech bojů. Ve středu na to upozornil Radiožurnál.

Foto: Petr Horník, Právo

Příjezd ukrajinských krajanů letos v březnu

Článek

Krajané se pod dojmem slov premiéra Bohuslava Sobotky a ministra vnitra Milana Chovance (oba ČSSD), kteří na jaře přislíbili pomoc s jejich přesídlením, začali připravovat na přesun do ČR. Někteří skončili v práci, začali prodávat vybavení bytů a odhlašovali děti ze škol.

Dopis, který před časem dostali od ministerstva vnitra a z něhož se dozvěděli, že zjednodušené vyřízení trvalého pobytu se na ně vztahovat nebude, je proto nepříjemně zaskočil. Ministerstvo vnitra argumentuje, že zrychlený postup se vztahuje pouze na krajany žijící v oblastech bojů, což není případ západních oblastí Ukrajiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lidé se proto obrátili na prezidentskou kancelář, aby ve věci jejich přesídlení intervenovala. Ta se již začala problémem zabývat, doplnil Radiožurnál.

Zájem o přesídlení z Ukrajiny roste

Koncem srpna ministerstva vnitra a zahraničních věcí zaregistrovala zájem 1119 krajanů o přesídlení z Ukrajiny. Žádost o povolení k trvalému pobytu si podle odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra podalo 414 lidí. Do ČR už přijelo 151 z nich. [celá zpráva]

Vláda vyčlenila na přesídlení 250 lidí, především volyňských Čechů, 66 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám