Hlavní obsah

Počet žádostí o přesídlení z Ukrajiny do ČR se zpětinásobil

Právo, Marie Königová

Ve stínu uprchlické krize zůstává přesídlování krajanů z Ukrajiny. Ještě v červnu se lidé s českými kořeny do bývalé vlasti nehrnuli, ale v létě se podle informací Práva situace dramaticky změnila. Počty žadatelů se skoro zpětinásobily – z očekávaných 250 na 1119. České úřady dokonce musely začít dělat pořadníky zájemců.

Foto: Petr Horník, Právo

Příjezd ukrajinských krajanů letos v březnu

Článek

Česko se tak stará o lidi přicházející z východu a ještě přislíbilo převzít během tří let 1500 uprchlíků ze Sýrie a Afriky. Přitom některé západní státy ČR kritizují za liknavý přístup k běžencům.

Koncem srpna již ministerstva vnitra a zahraničních věcí zaregistrovala zájem zmíněných 1119 krajanů z Ukrajiny. Ačkoli vláda vyčlenila 66 miliónů korun na přesídlení 250 lidí, především volyňských Čechů, je zřejmé, že peníze stačit nebudou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žádost o povolení k trvalému pobytu si podle odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra podalo 414 lidí. Do ČR už přijelo 151 z nich. Konstatuje to zpráva ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) pro vládu, kterou se Právu podařilo získat. Další krajané zatím zájem deklarovali a jiní požádali o vydání potvrzení o příslušnosti ke krajanské komunitě. Dá se tedy očekávat, že žádost časem podají.

Preferovat je možno osoby, které jsou aktuálně ohroženy probíhajícím válečným konfliktem.
zpráva ministra vnitra

”V průběhu roku došlo k výraznému nárůstu počtu žadatelů o přesídlení proti původním odhadům, což bylo nutno promítnout do organizace pokračování programu,“ uvádí zpráva.

Program přesídlování krajanů je, jak uvádí dokument, otevřen pro zájemce z celého světa, nicméně v současnosti je zájem výhradně z Ukrajiny.

Přijďte za rok…

„S ohledem na vysoké počty žadatelů vznikají pořadníky, které zohledňují datum doručení žádosti, a takto jsou postupně odbavovány s tím, že preferovat je možno osoby, které jsou aktuálně ohroženy probíhajícím válečným konfliktem,“ píše se ve zprávě.

Foto: Petr Horník, Právo

Březnový příjezd krajanů v východoukrajinského Čechohradu

Jak již Právo dříve informovalo, s ohledem na zhoršující se bezpečnostní situaci na východě Ukrajiny bylo nutné přijímání žádostí urychlit, a tak byly otevřeny dvě mimořádné konzulární mise v Oděse a Kyjevě.

Zde bylo možné podávat i hromadné žádosti. V Oděse toho využili lidé z oblastí ohrožených válečným konfliktem, především z Doněcku a Záporoží, přišli i žadatelé z Krymu a Oděsy. Úředníci tu vyhověli ve zkráceném režimu 135 osobám.

V Kyjevě byla situace trochu jiná. Sem byli pozváni především volyňští Češi, kteří jsou ale k přesídlení vlažnější. Ze 103 pozvaných krajanů se dostavila jen polovina.

Česká ambasáda v Kyjevě přesto eviduje 450 klientů, z nichž 200 již žádost podalo. Další dostali termín, kdy mohou přijít. „Konkrétní termíny jsou – s ohledem na množství žadatelů – přidělovány již na červen 2016,“ uvádí zpráva.

Dalších 130 žadatelů se zaregistrovalo i na generálním konzulátu ve Lvově. Projednáno bylo 31 žádostí. České úřady na Ukrajině proto budou posíleny.

Asistence jen pro některé

Všichni přesídlenci byli ubytováni v hotelu Vltava ministerstva vnitra v Červené nad Vltavou. Podle zprávy již 89 jich bydlí jinde a získali i práci, části pomohli jejich krajané v Tachově, kteří tu již žijí delší dobu.

V hotelu se o krajany stará Arcidiecézní charita Praha. Poskytuje jim i asistenční služby při shánění ubytování, práce i výuce jazyka. Se získáním zaměstnání pomáhá i vnitro, které nyní má k dispozici 180 pracovních nabídek pro přesídlence.

Důchod tisíc korun

Asistenci ministr vnitra dopředu přiznává přednostně lidem z válečných oblastí nebo těm, kteří ji potřebují ze zdravotních důvodů. Dostalo ji 155 lidí, odmítnuto bylo 137 osob. Nepocházeli z ohrožených regionů, nebyli nemocní a z pohovorů vyplynulo, že „se nejedná o nemajetné osoby v ekonomické či sociální tísni“.

Problematickou skupinou jsou zatím důchodci, kteří nechtějí opouštět hotel, neboť mají nárok jen na zhruba 1000 korun důchodu z Ukrajiny a vyjednávání o jeho výplatě v ČR je navíc zdlouhavé. Nechtějí být závislí na sociálních dávkách. Obávají se, že nebudou schopni platit nájem, a majitelé bytů tyto lidi neradi přijímají, protože se bojí neplatičství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám