Hlavní obsah

Kovářová lže, tvrdí Pospíšil k důvodům její rezignace

Právo, Novinky, jas, jfk
Aktualizováno

Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová skončí k 31. lednu 2011 v čele Justiční akademie. Odůvodňuje to šikanou ze strany vedení resortu spravedlnosti v čele s Jiřím Pospíšilem (ODS). Kovářová to v pondělí oznámila v tiskové zprávě. Ministr reagoval s tím, že její obvinění jsou plná nepravd a lží.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

Obvinění Kovářové jsou podle Pospíšila plná nepravd a lží. "Snažil jsem se ke své předchůdkyni být velmi zdrženlivý," uvedl Pospíšil. "Takto expresivní odchod si však vyžaduje vyjádření," dodal.

Zásadně se ohradil proti tomu, že by ministerstvo spravedlnosti s Kovářovou nekomunikovalo. "Jednáním jsem pověřil náměstka Melzera. Schůzky se konaly pravidelně každých 14 dní, což mohu dokladovat termíny schůzek," uvedl Pospíšil. Podle něj si Kovářová sama protiřečí, když na jednu stranu říká, že s ní ministerstvo nekomunikuje a na druhou stranu si stěžuje, že byla zavalena nesmyslnými úkoly a kontrolami.

Šikana a nesmyslné úkoly

"Mám ráda otevřenou, férovou hru. Hra, kterou se mnou ministerstvo a Jiří Pospíšil hraje, je neprofesionální, pokrytecká a znemožňuje mi pracovat. A je příliš nedůstojná, aby ji hráli dospělí a vzdělaní lidé," uvedla Kovářová s tím, že tento bossing (šikanování podřízeného nadřízeným, pozn. red.) nemíní dále snášet.

Exministryně poukázala na skutečnost, že to byl právě Pospíšil, který ji do funkce šéfky Justiční akademie jmenoval. Zároveň tvrdí, že byl s její prací spokojen až do chvíle, kdy jej v úřednické vládě premiéra Jana Fischera vystřídala na ministerstvu.

Komunikace byla nulová, tvrdí Kovářová

"Nebyl patrně schopen smířit se s tím, že navždy zůstanu jedním z ministrů spravedlnosti. Na jeho pokyn také se mnou ministerstvo přestalo spolupracovat a naopak jeho chování vykazovalo a do současné doby vykazuje všechny rysy bossingu," uvádí Kovářová.

Resort s ní prý prakticky nekomunikuje, bojkotuje akce pořádané Justiční akademií, opakovaně tam posílá kontroly, ukládá nesmyslné a nesplnitelné úkoly, které nejsou v kompetenci akademie.

"Nemohu pracovat pro takového nadřízeného, nemohu pracovat pro někoho, kdo o mou práci nemá zájem a naopak jejímu dobrému výkonu brání," tvrdí Kovářová, která doufá, že resort její rozhodnutí nevyužije k dehonestaci.

Kovářová dostala důtku

Náměstek Filip Melzer připustil, že s Kovářovou panovala nespokojenost. Nedávno dokonce dostala pracovně-právní výtku, když místo návrhu na snížení počtu zaměstnanců o třetinu, které mělo ministerstvo schválit, sama propustila zhruba desetinu lidí. Náměstek zároveň zdůraznil, že potrestání Kovářové samo ministerstvo nemedializovalo.

Pospíšil rezignaci Kovářové přijme, na ředitele Justiční akademie vypíše výběrové řízení. Žádného vyhlédnutého kandidáta prý nemá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám