Hlavní obsah

Kott možná podpoří rozpočet, unionista Vrbík váhá

Novinky, luk, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec Petr Kott, který byl vyloučen z ODS a sám vystoupil i z jejího poslaneckého klubu, možná podpoří státní rozpočet. Oceňuje totiž snahu vlády o reformu veřejných financí a snižování deficitu. "Já si skutečně vyslechnu argumenty vládní koalice. Vláda se snaží alespň částečně o nějakou reformu, schodky snižovat a výhledově je snížit na nulu," řekl Kott.

Foto: Dana Lipovská
Článek

Podle svých slov zatím ještě není definitivně rozhodnut, zda rozpočet se schodkem 115 miliard korun podpoří. Kott také připustil, že bude ochoten k tzv. párování. "O tom můžu jednat, ale to je pro mě novinka, že se chystá něco takového." Kotta vyloučila jeho mateřská organizace v Doksech z ODS za to, že se při nedávné schůzi Sněmovny opil a nezúčastnil se hlasování o reformě.

Další neznámou ve Sněmovně představuje unionista Tomáš Vrbík, který nahradil Hanu Marvanovou. Z Vrbíkových slov pro Právo vyplynulo, že pro rozpočet zřejmě ruku nezvedne, ale současně nedopustí, aby kvůli němu tento klíčový zákon neprošel. "Zatím jsem neobdržel žádné informace, které by nějak zásadně vyvrátily pochybnosti, které mám," uvedl Vrbík, pro něhož je deficit příliš vysoký.

"Jeden z důležitých argumentů, které zvažuji, je, že bohužel to hlasování není pouze o státním rozpočtu nebo o mém názoru na státní rozpočet, ale že to má i dopad na budoucnost této vlády," soudí Vrbík, podle něhož v tuto chvíli není vhodný okamžik, "aby došlo k nějaké výrazné destabilizaci vlády".

Vrbík zřejmě nebude hlasovat

Vrbík připustil, že jednou z možností je opustit na hlasování sál. Tímto kompromisem by s vysokou pravděpodobností nebyl rozpočet ohrožen. "Všechny varianty jsou ve hře. My jsme to samozřejmě diskutovali na klubu. Nepodařilo se nám to jednání dokončit... Nechtějte po mě, abych vám teď řekl definitivní rozhodnutí, já bych ho rád sdělil na poslaneckém klubu," dodal Vrbík.

Stále se také neví, jak se zachová sociální demokrat Josef Hojdar, který vystoupil ze stranického klubu na protest proti reformě. Hojdar se dnešního zasedání neúčastní, protože je na služební cestě v Číně. Naposledy vyjádřil znepokojení nad výší schodku a nad skutečností, že vláda nehledá zdroje. S rozpočtem má podle svých slov "problém".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám