Hlavní obsah

Koronavirus v pražské MHD zkusí odhalit s pomocí nanokartáče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za pomoci biosenzorů a systémů na odběr vzduchu bude pražský dopravní podnik v dubnu zjišťovat přítomnost koronaviru v autobusech, tramvajích i soupravách a stanicích metra. Odebrat hodlá zhruba pět stovek vzorků. Do projektu, jehož výsledky by měly být na přelomu května a června, je zapojen i Fyzikální ústav Akademie věd, informoval mluvčí DPP Daniel Šabík.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Generální ředitel DPP Petr Witowski uvedl, že zahraniční studie potvrzují, že MHD není zdrojem šíření covidu-19 a pravděpodobnost nákazy je malá. V České republice podle něj neexistuje studie o šíření covidu v MHD.

„Proto jsme se rozhodli takovou studii ve spolupráci s fyzikálním ústavem realizovat. Inspirovali jsme se v Londýně,” uvedl. Tam se koronavirus v MHD nepotvrdil.

Přítomnost viru bude podnik zjišťovat stěry z tyčí, madel, sedadel, ovládacích tlačítek či terminálů na jízdenky. Ve stanicích metra pak z ovládacích tlačítek, výtahů, madel eskalátorů a ze schodů nebo laviček a infopanelů na nástupištích. Pro detekci viru ze vzduchu použijí zařízení vyvinuté fyzikálním ústavem spolu s Národním centrem kompetence MATCA.

„Jejich (biosenzorů) základem je speciálně navržený polymerní nanokartáč, který cíleně zachycuje částice koronaviru obsažené ve zkapalněném vzorku, vše ostatní ignoruje,” uvedl vedoucí výzkumu z fyzikálního ústavu Alexandr Dejneka.

Pražskou MHD jezdí o 60 procent lidí méně než před covidem. Omezila spoje

Ekonomika

Vědci v dubnu odeberou stěry 150 vzorků v autobusech, stejný počet v tramvajích a stovku ve vlacích, nejméně padesátku pak v metru. Kromě toho provedou také 50 odběrů ze vzduchu jak v dopravních prostředcích, tak v prostoru metra. Odběry vzduchu budou provedeny za plného provozu s cestujícími, stěry ihned po odstavení vozidla.

DPP pro odběry vybral linky a stanice metra poblíž velkých pražských nemocnic. Jedním z nich bude například obratiště Březiněveská. Tam končí tramvaje číslo 3 a 24, které jezdí okolo Fakultní nemocnice Bulovka a Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí. Pro autobusy bude jedním z odběrových míst terminál Želivského. Vlakové soupravy se budou testovat v depech Kačerov a Hostivař a odběry ve vestibulech a nástupištích jsou naplánovány například na Karlově náměstí, na Budějovické nebo Kačerově.

Výměna pražců přeruší o Velikonocích provoz metra na trase C

Domácí

Vzorky budou zkoumat vědci z fyzikálního ústavu v laboratořích Biologického centra AV ČR a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. „Ve spolupráci s těmito pracovišti provedou testy pomocí biočipů a současně kontrolní analýzu metodou PCR a kultivaci pro stanovení infekčnosti podezřelých vzorků,” uvedl Šabík.

DPP v uplynulém roce, po který pandemie trvá, přijal řadu opatření. Do vestibulů stanic metra instaloval 120 dávkovačů s dezinfekcí. Denně čistí a dezinfikuje vozy včetně madel, tlačítek a tyčí. Cestujícím také prodává respirátory.

V nákupním centru se virus neprokázal

V únoru vědci zkoumali přítomnost koronaviru také v nákupním centru. Odebrali několik desítek vzorků ze vzduchu a nejvíce frekventovaných míst v Galerii Šantovka v Olomouci. Žádný nebyl pozitivní.

Olomoucké obchodní centrum prošlo testem na covid. Bylo čisté

Koronavirus

Obchodní centrum v den výzkumu navštívilo téměř 10 tisíc osob, experti prověřili přítomnost viru na desítkách vytipovaných frekventovaných míst – na madlech eskalátorů, ovládacích tlačítkách výtahů, klikách od kabin WC či ovládacích prvcích výdejových automatů parkovacích lístků.

Výzkum si objednala Asociace nákupních center (ANC), která dlouhodobě poukazuje na to, že obchodní centra nepatří mezi riziková prostředí z hlediska šíření koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám